Стало відомо, коли в Україні піднімуть прожитковий мінімум
Стало відомо, коли в Україні піднімуть прожитковий мінімум

Стало відомо, коли в Україні піднімуть прожитковий мінімум

У 2025 році мінімальна зарплата і прожитковий мінімум залишаться на рівні 2024 року. Про це повідомляє Фокус, пише agronews.ua.

Однак питання про їхнє збільшення буде обговорено після підбиття підсумків бюджету за перше півріччя, що залежатиме від економічної ситуації та міжнародної підтримки України. Про це йдеться в законопроєкті №12000 про Державний бюджет на 2025-й.

У проєкті Державного бюджету на 2025 рік не заплановано збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати. Отже, мінімальна зарплата залишиться на рівні 8 000 грн, а прожитковий мінімум для працездатних громадян — на рівні 3 028 грн. Проте уряд має намір переглянути ці показники за підсумками першого півріччя 2025-го в разі поліпшення економічної ситуації.

Проєкт бюджету на 2025 рік містить доручення Кабміну вивчити це питання за результатами першого півріччя. У разі позитивної економічної динаміки, є ймовірність, що ці стандарти будуть переглянуті в бік збільшення, враховуючи можливості державного бюджету.

Однією з основних змін у фінансовій політиці України у 2025 році може стати доступ до міжнародної допомоги. Нагадаємо, що країни G7 пообіцяли виділити Україні 50 мільярдів доларів із заморожених активів Росії до кінця 2024 року. Ці кошти можуть стати важливим джерелом для державного бюджету на 2025-й і допомогти в перегляді соціальних стандартів.

Проте, з урахуванням складної міжнародної обстановки, Європейський Союз розробляє альтернативний план, який передбачає надання кредитів у розмірі від 20 до 40 мільярдів євро замість спочатку запланованої суми.

Цей аспект також може вплинути на фінансову стабільність України і на ухвалення рішення про підвищення мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму в другій половині 2025-го.



Перегляди: 0
Теги по теме
Бюджет
Источник материала
loader
loader