Україна покладає великі сподівання на польське головування в Раді ЄС - Сибіга
Україна покладає великі сподівання на польське головування в Раді ЄС - Сибіга

Україна покладає великі сподівання на польське головування в Раді ЄС - Сибіга

Україна покладає великі сподівання на польське головування в Раді Євросоюзу й розраховує на підтримку європейських партнерів у відкритті всіх кластерів у переговорах щодо вступу до ЄС.

Про це заявив міністр закордонних справ Андрій Сибіга на спільному із молдовським колегою Міхаєм Попшоєм брифінгу в Кишиневі, передає Укрінформ.

Глава української дипломатії зазначив, що однією із головних тем перемовин був спільний поступ до ЄС і взаємодія України та Молдови.

«Ми покладаємо великі сподівання на польське головування (в Раді ЄС – ред.), яке розпочнеться 1 січня 2025 року. Наш підхід, наше розуміння - що ми будемо відкривати (переговорні) кластери. Ми сподіваємося на підтримку наших європейських друзів не один за одним послідовно, а паралельно», - підкреслив Сибіга.

Він додав, що для України та Молдови головне зараз «вірити в себе, впевнено йти цим шляхом і не дати Росії збити нас із курсу».

Очільник МЗС поінформував, що під час перемовин сторони окремо зосередилися на питаннях регіональної співпраці в галузі енергетики, збільшення енергетичної генерації, розвитку енергетичної інфраструктури, використання газотранспортних мереж.

«Ми також обговорили регіональну співпрацю у сфері транспортної інфраструктури, яка орієнтована на дунайські і чорноморські порти, та в рамках міжнародних організацій», - повідомив міністр.

Сибіга також відзначив ефективний формат зустрічей і механізм взаємодії на рівні міністрів закордонних справ у тристоронньому форматі Молдова-Румунія-Україна.

«Можливо настав час запропонувати вищому керівництву держав розглянути можливість масштабування цього тристороннього формату до тристороннього засідання урядів наших трьох країн», - наголосив Сибіга.

Як повідомлялося, польський журналіст Марцін Терлік у матеріалі для видання Onet, посилаючись на ознайомлених співрозмовників, припустив, що Польща може використати головування в ЄС для тиску на Україну в питанні Волині.

Фото: МЗС

Теги по теме
Польща МИД Украины Молдова
Источник материала
loader
loader