Україна зацікавлена у розширенні фінансування приватного сектору від ЄІБ
Україна зацікавлена у розширенні фінансування приватного сектору від ЄІБ

Україна зацікавлена у розширенні фінансування приватного сектору від ЄІБ

Україна зацікавлена в розширені співпраці з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) щодо збільшення фінансування та розширення консультативної підтримки.

Про це йшлося під час зустрічі першої віцепрем’єр-міністерки – міністерки економіки України Юлії Свириденко із головою представництва Європейського інвестиційного банку в Україні Жаном-Еріком де Загоном та майбутнім керівником Регіонального центру Східної Європи ЄІБ Крістіною Мікуловою, повідомляє Укрінформ з посиланням на Мінекономіки.

«Ми вдячні ЄІБза підтримку України. Від початку повномасштабного вторгнення Україна отримала від ЄІБ близько 2 млрд євро. Дякую особисто пану Жану-Еріку де Загону за багаторічну плідну співпрацю, і рада привітати нову керівницю Регіонального центру Східної Європи ЄІБ. Сподіваюсь, що з Крістіною Мікуловою ми продовжимо поглиблювати наше співробітництво», — наголосила Свириденко.

Сторони обговорили можливості для кредитної підтримки іпотечного ринку в Україні. Одним з варіантом могло б стати надання гарантій для банків. Це б розширило можливості залучення кредитного ресурсу для фінансування житлового сектору через іпотечні програми, зокрема єОселя.

Йшлося також про розширення консультативної підтримки, збільшення підтримки приватного сектору та можливість прямого кредитування українських державних підприємств без державної гарантії в межах Другої частини Плану для Ukraine Facility.

«Зараз Україна консолідує зусилля з партнерами для відновлення енергетики, зокрема, для побудови децентралізованої системи генерації. Україна зацікавлена в розширенні кредитного портфеля банку особливо в приватному секторі», - зазначила перша віцепрем'єр-міністерка.

Як повідомлялося, ЄІБ виділив більше 450 мільйонів євро для відновлення енергетичної інфраструктури України. Банк також оголосив про нові ініціативи із запровадження системи кредитування у національній валюті України та з доступу до цих кредитів українського бізнесу під гарантії ЄІБ. Це передбачає три пакети гарантій, завдяки яким, як очікується, буде можливим згенерувати 110 мільйонів євро для мікро-кредитів, а також для кредитів для малих та середніх українських підприємств, з використанням можливостей обраних українських банків. За прогнозом, це дозволить підтримати близько 550 українських компаній та зберегти близько 8 250 робочих місць.

Фото: Мінекономіки

Теги по теме
Минэкономики
Источник материала
loader
loader