США нарощують військово-морську присутність біля Аляски на тлі російської активності
США нарощують військово-морську присутність біля Аляски на тлі російської активності

США нарощують військово-морську присутність біля Аляски на тлі російської активності

Збройні сили США постійно нарощують присутність поблизу Аляски внаслідок зростання напруги через активізацію військової діяльності Росії та Китаю поблизу узбережжя штату.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Протягом останнього місяця есмінець USS Sterett був направлений до узбережжя Аляски у відповідь на кораблі російського флоту, які діють у цьому районі. Армійські війська висадилися на віддаленому острові Аляски, тоді як ескадрильї винищувачів та інші літаки, які базуються у штаті, були приведені у стан підвищеної готовності.

Зазначається, що ці дії відбулися після низки російських повітряних операцій біля Аляски, а також після проведення Росією та Китаєм спільних навчань із залученням військових кораблів у Тихому океані поблизу Японії.

Глава російського МЗС Сергій Лавров заявив, що Росія «повністю готова» до конфлікту із НАТО в Арктиці, яка охоплює території Норвегії, Швеції, Фінляндії, Данії, Канади, США, Ісландії та Росії. Усі перелічені країни, окрім РФ, є членами НАТО.

«Ми бачимо, що НАТО активізує навчання, пов’язані із можливими кризами в Арктиці. Наша країна повністю готова захищати свої інтереси у військовому, політичному та оборонно-технологічному плані», – сказав Лавров.

Водночас він додав, що «Арктика не є територією Північноатлантичного альянсу», зазначивши, що інші неарктичні країни, такі як Китай та Індія, мають там свої інтереси.

Сенатор США від Аляски Ден Салліван виловив глибоке занепокоєння поточною ситуацією у регіоні, наголосивши на значному зростанні там масштабів і частоти російської і китайської військової активності.

«Темпи значно зросли. Кількість засобів значно зросла. Росіяни використовують повітряні, наземні і підземні сили, однак вони роблять це спільно із Китаєм набагато частіше, аніж коли-небудь», – сказав він, зазначивши, що Москва і Пекін явно налаштовані на ескалацію.

Як повідомляв Укрінформ, 10 серпня катер берегової охорони США, який здійснював звичайне патрулювання навколо Алеутських островів Аляски, виявив російський корабель у міжнародних водах, але в межах виключної економічної зони США.

Теги по теме
Россия США Китай
Источник материала
loader
loader