Естонія та Фінляндія заявили про готовність перекрити Росії доступ до Балтійського моря
Естонія та Фінляндія заявили про готовність перекрити Росії доступ до Балтійського моря

Естонія та Фінляндія заявили про готовність перекрити Росії доступ до Балтійського моря

Таллінн та Гельсінкі розширюють співпрацю у сфері морської оборони, сторони розробляють конкретні плани – як у разі потреби повністю закрити для російських кораблів Балтійське море. Про це повідомив командувач Силами оборони Естонії генерал-майор Андрус Меріло.

Андрус Меріло сказав в інтерв'ю газеті Helsingin Sanomat, що військова співпраця між Фінляндією та Естонією все більше орієнтується на морську оборону, і наголосив на необхідності створення планів, які дозволять закрити Фінську затоку для російських кораблів, якщо це потрібно для забезпечення безпеки.

«Морська оборона – це те, в чому Фінляндія та Естонія нарощуватимуть співпрацю, і, можливо, ми зможемо розробити більш конкретні плани того, як, у разі потреби, повністю заборонити діяльність противника в Балтійському морі. У воєнному відношенні це можна зробити, ми готові це зробити, і рухаємось у цьому напрямі», – сказав Меріло.

За словами Меріло, закриття Фінської затоки залежить від ситуації з безпекою. «Якщо виникне небезпека, і це буде необхідно, ми готові це зробити, щоб захистити себе», – сказав він.

ЗМІ також наводить слова колишнього головного редактора військового журналу Suomen Sotilas Яакко Пууперя, який заявив, що «технічно закриття Фінської затоки можливе».

«Якби ми опинилися в затяжній кризі, коли довелося б закрити Фінську затоку, то рух довелося б перемістити в бік Північного моря. Це не станеться миттєво, це був би масштабний інфраструктурний проєкт», – вважає Яакко Пууперя.

За його словами, на сьогодні використовується все більше «розумних» мін, однак і традиційні міни, як і раніше, можуть ефективно використовуватися в морській війні.

На думку Пууперя, для захисту Фінської затоки якраз необхідно частково використовувати заходи багатовікової давності, тобто міни і берегову оборону, оснащену гарматами. Він також вважає, що у разі війни у ​​Фінській затоці, окрім традиційних засобів ведення бойових дій, можуть використовуватись і інші засоби, наприклад, радіоелектронної боротьби.

До слова, Фінляндія створить два штаби Північноатлантичного альянсу. Зазначається, що один штаб – сухопутні війська НАТО в країнах Північної Європи –  буде розташований у місті Міккелі на півдні Фінляндії, біля кордону з Росією, а другий – штаб передових сухопутних сил НАТО (FLF) –  на півночі.

Источник материала
loader
loader