Три роки на адаптацію: як зміниться захист рослин після вступу України до ЄС
Три роки на адаптацію: як зміниться захист рослин після вступу України до ЄС

Три роки на адаптацію: як зміниться захист рослин після вступу України до ЄС

До вступу України до Євросоюзу потрібно готуватися вже сьогодні і особливу увагу слід приділити окремим напрямам агровиробництва, правила для яких будуть змінюватися. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький під час бізнес-конференції LFM — «Ефективне управління агрокомпаніями», повідомляє AgroPortal.ua.

Зокрема, за його словами, перезавантаження законодавства відбудеться у сфері захисту рослин, перехідні періоди в середньому складуть три роки.

«Є різні на сьогодні підходи з погляду дозволених до застосування ЗЗР в Україні та ЄС. Казати, що з моменту вступу все буде заборонено, я би не став, ми все одно будемо працювати над перехідними періодами, але те, що будуть зміни, і вони незворотні, це очевидно», — зазначив Т. Висоцький.

Змін торкнеться і ланка тваринництва. Проте перехідний період тут дещо коротший — до 2026 р.

Крім того, ситуація з використанням ГМ продукції в Україні за вступу до ЄС також кардинально зміниться.

«У європейському ліберальному законі про ГМО, який прийнятий, чітко зазначено, що є певні можливості використання ГМ продукції до вступу до ЄС. З моменту вступу України до ЄС будуть діяти правила, як у Євросоюзі. Наша місія — вступити до ЄС якнайшвидше, тому я би рекомендував адаптовувати технології таким чином, аби бути готовим швидко відійти від застосування ГМ продуктів», — пояснив перший заступник міністра агрополітики.

Водночас, додав він, з органічною продукцією в Україні проблем немає.

Источник материала
loader
loader