Міністри G7+ закликають терміново підтримати енергетичний сектор України перед зимою
Міністри G7+ закликають терміново підтримати енергетичний сектор України перед зимою

Міністри G7+ закликають терміново підтримати енергетичний сектор України перед зимою

Міністерська група країн G7+ звернулася до світової спільноти з закликом терміново активізувати підтримку енергетичного сектору України. Це повідомлення з’явилося на сайті Державного департаменту США і підкреслює важливість забезпечення стабільності енергетичних постачань у країні напередодні зимового сезону.

«Ми, міністерська група G7+, зустрілися на полях 79-ї сесії Генеральної асамблеї ООН, щоб підтвердити нашу непохитну підтримку України перед обличчям жорстоких і несправедливих атак Росії на Україну та її енергетичну інфраструктуру. Ми підтверджуємо нашу рішучу відданість територіальній цілісності, незалежності та суверенітету України в межах її міжнародно визнаних кордонів і фокусуванню уваги на ключових пріоритетах, необхідних для досягнення всеохоплюючого, справедливого та сталого миру, заснованого на міжнародному праві, включаючи Статут ООН та його принципи», – йдеться у заяві.

Міністерська група G7+ засуджує триваючі ракетні та дронові удари Росії по українській енергетичній інфраструктурі та містах по всій Україні, які посилилися з березня 2024 року і серйозно загрожують енергетичній безпеці України та доступу українців до критично важливих послуг, таких як електроенергія, тепло та вода, упродовж зимового періоду.

«Росія повинна припинити свою агресивну війну і заплатити за завдані нею збитки», – наголошується у заяві.

Також група підтвердила готовність підтримувати негайне, середньострокове та довгострокове відновлення та реконструкцію України відповідно до її шляху до ЄС, а також працювати над залученням наших приватних секторів та місцевих органів влади до сталого економічного та соціального відновлення України.

«Ми вітаємо та підкреслюємо важливість відданості України проведенню реформ, сприятливих для розвитку бізнесу, які створять рівні умови для інвестицій в енергетичний сектор. Ми підкреслюємо важливість реалізації Національного плану з енергетики та клімату й моніторингу цього процесу. Ми продовжуватимемо підтримувати зусилля українського уряду та народу на цьому напрямі», – підкреслили міністри.

Крім цього, міністри наголосили на важливості впровадження реформ в енергетичному секторі відповідно до шляху приєднання до ЄС і виконання зобов’язань за Договором про енергетичне співтовариство, включно зі стандартами корпоративного управління, що відповідають стандартам ОЕСР.

«Ми визнаємо необхідність міжнародної допомоги для захисту енергетичної інфраструктури від нападів, у тому числі шляхом посилення спроможностей протиповітряної оборони України з боку країн, які взяли на себе відповідні зобов’язання, і підтверджуємо нашу готовність продовжувати надавати таку допомогу», – йдеться у заяві.

Також група міністрів засудила захоплення та триваючий контроль і мілітаризацію Росією української ЗАЕС, що загрожує енергетичній безпеці. Міністерська група переконана, що відновлення енергетичної системи України в короткостроковій і довгостроковій перспективі відповідає інтересам підвищення глобальної енергетичної безпеки та стійкості.

«Ми закликаємо міжнародних партнерів збільшити свої фінансові внески, зокрема до зазначеного фонду, з метою посилення стійкості України наступної зими», – наголосили у групі.

Источник материала
loader