Майнінг одного біткоїна в Україні коштує від $10 000
Майнінг одного біткоїна в Україні коштує від $10 000

Майнінг одного біткоїна в Україні коштує від $10 000

Зараз вартість майнінгу одного біткоїна в Україні становить приблизно $10 000−20 000, що є привабливим показником для інвесторів.

Водночас, як зазначає у своїй колонці на NV.ua CEO OSINT-агенції Molfar Артем Старосєк, як порівняти з Європою, це набагато дешевше, адже там цей показник може становити сотні тисяч доларів.

«Зниження винагороди за майнінг після халвінгу (квітень 2024) дещо змінило ситуацію, але Україна залишається однією з найвигідніших країн для майнінгу», — робить висновки Старосєк.

Він пояснює, що халвінг — це один із процесів у блокчейнах криптовалют, за якого винагорода за майнінг нового блоку зменшується вдвічі. Це відбувається приблизно що чотири роки або після створення 210 000 блоків.

Основна мета халвінгу — контролювати інфляцію й обмежувати загальну кількість монет в обігу, — зазначає експерт.

За даними OSINT-агенції Molfar, масовані ракетні атаки й пов’язані з ними перебої в постачанні електроенергії суттєво ускладнили процес майнінгу, але дослідження показує, що навіть за пікових навантажень майнери споживали 6,7% загальної електроенергії країни.

«Попри дефіцит, аналітики дійшли висновку, що майнінг в Україні не став критичним тягарем для енергетичної системи», — підкреслює Артем Старосєк.

За оцінками агенції Molfar, майнери в Україні у 2024 році споживали у середньому близько 616 МВт на годину у квітні та 487 МВт — у травні. Це еквівалентно потребам кількох великих промислових підприємств.

Источник материала
loader