У межах фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» вдруге оголосять номінацію «Війна руйнує пам’ятки»
У межах фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» вдруге оголосять номінацію «Війна руйнує пам’ятки»

У межах фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки» вдруге оголосять номінацію «Війна руйнує пам’ятки»

Українська частина міжнародного конкурсу «Вікі любить пам'ятки» стартує 1 жовтня.

Удруге в українській частині конкурсу «Вікі любить пам'ятки» оголошено спеціальну номінацію «Війна руйнує пам’ятки». Вона присвячена світлинам, які зображують руйнування чи пошкодження об’єктів нерухомої культурної спадщини України від російської військової агресії з 2014 року. Про це повідомила ГО «Вікімедіа Україна».

У такий спосіб українські вікіпедисти долучаються до документування об’єктів культурної спадщини, знищених через війну.

Станом на 4 вересня 2024 року ЮНЕСКО підтвердило пошкодження 438 об’єктів культурної спадщини України з 24 лютого 2022 року. Серед них: 142 релігійні споруди, 32 музеї, 215 будівель з історичною чи/та мистецькою цінністю, 32 пам’ятники, 13 бібліотек, один архів.

За даними міністерства культури та стратегічних комунікацій України, за період із 24 лютого 2022 до 25 лютого 2024 року зафіксовано пошкодження чи знищення 945 об’єктів культурної спадщини. Серед них: 128 — національного значення, 742 — місцевого значення, 75 — щойно виявлених.

До участі у номінації приймаються світлини пам’яток, які офіційно охороняються державою, зроблені до 30 червня 2024 року включно. Винятком є знімки, зроблені всередині будівлі, тобто інтер’єри. Журі оцінюватиме роботи за такими параметрами як «Цінність роботи для Вікіпедії» та «Технічна якість виконання».

Авторів та авторок десяти найзнаковіших фотографій, а також десять авторів серій світлин відзначать дипломами та пам’ятними призами.

Детальніше про спецномінацію читайте за посиланням.

Українська частина конкурсу «Вікі любить пам'ятки» стартує 1 жовтня та триватиме до 31 жовтня. Про номінації фотоконкурсу детальніше за посиланням. Зазначимо, що у межах конкурсу також відзначати десять найактивніших по завантаженню фото учасників, які братимуть участь уперше та десять учасників, які представлять найбільшу кількість світлин пам'яток.

Фото: Церква Різдва прествятої богородиці у с. Вязівка Житомирської області / Олександр Мальон, вільна ліцензія CC BY-SA 4.0

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Источник материала
loader
loader