В Україні зростає кількість студентів, освіту яких фінансує держава - Лісовий
В Україні зростає кількість студентів, освіту яких фінансує держава - Лісовий

В Україні зростає кількість студентів, освіту яких фінансує держава - Лісовий

В Україні збільшується кількість студентів, чию освіту частково або повністю фінансує держава.

Про це сказав міністр освіти та науки Оксен Лісовий під час Українського форуму якості освіти UQAF 2024, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У моделі фінансування, в якій ми зараз знаходимося, працюємо, зберігається державне замовлення, але з'являється нова сутність – державні кошти, які жорстко прив'язані до студентів. Що важливо, ми збільшуємо кількість студентів, чию освіту повністю або частково фінансує держава", - сказав Лісовий.

За його словами, 70% першокурсників Київського політехнічного університету імені Сікорського, Києво-Могилянської академії, КНУ Тараса Шевченка будуть вчитися завдяки підтримці держави. Він зазначив, що мова йде і про державні замовлення, і про гранти, які вони отримують для часткового покриття оплати контракту.

"Державний проєкт реалізується як пілотний проєкт, але я переконаний, що за підтримки народних депутатів, після аналізу цього експерименту, він буде запроваджений на постійній основі", - додав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, державний грант – це фінансова допомога для здобувачів вищої освіти, які за результатами НМТ вступили до закладу освіти для здобуття ступеня бакалавра (або магістра медичного чи ветеринарного спрямування) за контрактом. Грант надається на тривалість програми, зокрема, 4 роки на бакалаврат і 6 років - на медичного магістра.

Теги по теме
Образование финансирование
Источник материала
loader
loader