Нацбанк прогнозує зростання економіки попри виклики в енергетиці
Нацбанк прогнозує зростання економіки попри виклики в енергетиці

Нацбанк прогнозує зростання економіки попри виклики в енергетиці

Національний банк України прогнозує зростання економіки на 3,7% цього року, незважаючи на складну ситуацію в енергетичній сфері.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний.

“Ми залишаємося в парадигмі базового сценарію прогнозу, який презентували в липні. Попри виклики, економіка цьогоріч зросте на 3,7%. Припущення щодо дефіциту електроенергії на цей рік – 7%. Якщо не буде нових значних руйнувань, ми його (прогноз - ред.) можемо навіть поліпшити в жовтні”, - наголосив Пишний.

До того ж, незважаючи на занепокоєння ситуацією в енергетиці, бізнес у серпні продемонстрував оптимістичніші настрої стосовно майбутнього.

Так, банківський сектор схвалив уже більше тисячі кредитних заявок для фінансування як малих, так і великих енергетичних об'єктів. Загальна потужність профінансованих проєктів перевищила 100 МВт.

Пишний також нагадав про проєкт PowerBanking, започаткований у жовтні 2022 року, завдяки якому сьогодні 2440 банківських відділень можуть підтримувати функціонування в умовах блекауту.

"Зараз ми напрацьовуємо регламенти, що дадуть змогу зменшити вплив технологічних перерв", - додав голова НБУ.

Як повідомляв Укрінформ, у липні Національний банк України покращив прогноз зростання реального ВВП у 2024 році до 3,7% з 2,0% у квітневому прогнозі. Це зумовлено кращими результатами першого кварталу та очікуваним розширенням бюджетних стимулів, а також розбудовою розподіленої генерації, у тому числі за підтримки масштабних програм кредитування.

Фото: НБУ

Теги по теме
Нацбанк Экономика
Источник материала
loader