РФ та Україна проведуть обмін дітьми? Заява омбудсмена
РФ та Україна проведуть обмін дітьми? Заява омбудсмена

РФ та Україна проведуть обмін дітьми? Заява омбудсмена

Жодних угод про обмін дітьми між Україною та РФ не було і не може бути. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

«В одному з іноземних медіа поширилася інформація, що Катар нібито оголосив про угоду з Україною та Росією про обмін дітьми. Насправді жодної угоди ніхто не укладав. Це виглядає, як відверте просування російських наративів», – наголосив омбудсмен.

За його словами, Катар виступає посередником саме у поверненні незаконно депортованих та примусово переміщених українських дітей. Водночас Україна не викрадала і не утримує російських дітей на своїй території, не перешкоджає їх поверненню в Росію, якщо вони перебувають на нашій території.

«Міжнародне гуманітарне право не передбачає такого процесу як обмін дітьми. До якого цинізму треба дійти, щоб запропонувати подібний механізм повернення українських дітей з депортації?», – підкреслив Лубінець.

Раніше видання Le Monde повідомило, що буцімто тринадцять дітей, які були переміщені внаслідок війни, будуть обміняні між РФ та Україною, а домовленостей вдалось досягнути під егідою Катару. 

Источник материала
loader
loader