В Івано-Франківську за участі рідних загиблих відкрили турнір «Схід і Захід разом»
В Івано-Франківську за участі рідних загиблих відкрили турнір «Схід і Захід разом»

В Івано-Франківську за участі рідних загиблих відкрили турнір «Схід і Захід разом»

В Івано-Франківську за участі рідних загиблих відкрили турнір «Схід і Захід разом». Їх привітали квітами юні футболісти, які присвятили свою першість пам’яті полеглих.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«У нас сьогодні родини приїхали навіть зі Слов’янська, Бахмута, Краматорська, які через війну тепер проживають у Дніпрі. Ми сьогодні вшануємо полеглих і започаткуємо турнір «Схід і Захід разом». Поки ми зупинились на футбольній першості, але будуть і інші спортивні акції. Мій син Володимир теж займався футболом, мріяв стати спортсменом. Але пізніше обрав професію військового. Був нацгвардійцем, загинув у 21 рік на Донеччині при звільненні Лиманщини у 2014 році», - сказала співорганізаторка змагань, голова спілки «Об’єднання родин України» Вікторія Кравчук з Києва.

За її словами, цей турнір проводили 5 років тому у місті Лиман, що на Донеччині, у пам’ять про загиблого Володимира Бражника. Він поліг у бою за Іловайськ у 36 років. У загиблого залишились син, дружина і сестра Галина, яка тепер приїхала на турнір до Франківська.

В Івано-Франківську за участі рідних загиблих відкрили турнір «Схід і Захід разом» - Фото 1 В Івано-Франківську за участі рідних загиблих відкрили турнір «Схід і Захід разом» / Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

«Брата вважали зниклим безвісти більше 9 місяців. Ми шукали його. Я дуже сподівалась, що він живий, але 26 травня 2014 року ми його перепоховали з Дніпра у селі Торське, що на Донеччині. Там зараз точаться бої, його могила зруйнована, і ми не можемо туди поїхати. Це поряд з Кремінною… Ми маємо надію проводити такий турнір щорічно. Для нас це дуже важливо, бо в нас не залишилось ні місця для проведення такої першості, ні інших можливостей нагадати про загиблих», - зазначила голова ГО «Єдина родина Донеччини», сестра Володимира, Галина Бражник.

Зі Слов’янська до Івано-Франківська на дитячий турнір з футболу приїхала і Надія Мороз з чоловіком. Їхній син Сергій загинув 8 листопада 2022 року під час бою в селі Макіївка. Тоді йому було 29 років. Цей турнір, за словами мами, нагадує їй сина.

В Івано-Франківську за участі рідних загиблих відкрили турнір «Схід і Захід разом» - Фото 16

«Сергій дуже любив футбол. Десь лише випаде вільне хвилинка – він у спортзал. А ще займався тайським боксом…Він закінчив військову кафедру і 1 березня 2022 року сам пішов до військкомату. Був командиром інженерно-саперного підрозділу. Служив з батьком, інвалідом війни. Коли дізнався про загибель командира у 92 бригаді, то сказав: «Україна – понад усе. Я здоровий і маю бойовий досвід, а там гинуть молоді пацани, тому стоятиму з ними», - розповіла Надія Мороз. 

Ізмайлова Світлана приїхала до Франківська з донькою із Павлограда, де похований її син Володимир. Він воював у грузинському легіоні. Був командиром бойової машини. Молодший сержант з позивним «Файзер» стояв за свою країну разом із Да Вінчі (Дмитро Коцюбайло, Герой України, - авт). Загинув на Харківському напрямку.

«Сину було 37 років. Працював водієм, вивчився на столяра, але хотів бути військовим. Коли почався Майдан, відразу пішов захищати країну…Останній бій прийняв у жовтні 2022 року у Павлограді. Тому ми вирішили там залишитись. У мене загинув ще зять Іван на Бахмутському напрямку, теж пройшов пекло», - зазначила Світлана Ізмайлова.

Вона показує портрет сина, він мав багато нагород, відзнак. Ще за життя здобув орден «За мужність», але отримати його вже не встиг. 

«Мій син Ярослав теж займався і футболом, і плаванням. Пішов служити з Майдану, загинув 12 січня 2015 року в Артемівську. Був першим лікарем з Прикарпаття, який загинув у цій війні... Йому було 29 років. Не встиг одружитись, чекав на перемогу», - розповів співорганізатор змагань «Схід і Захід разом» голова ГО «Єдина родина Прикарпаття» Степан Чомко.

В Івано-Франківську за участі рідних загиблих відкрили турнір «Схід і Захід разом» - Фото 17

За його словами, на турнір у Франківськ приїхали представники більше 50 родин загиблих.

«Ми - велика українська родина, яка веде боротьбу з ворогом, і про це мають пам’ятати наші діти, мають знати цих героїв, які заплатили своїм життям за можливість вчитись, працювати і жити», - переконаний голова відділення НОК України в Івано-Франківській області Мирослав Карабін. 

Він додав, що у футбольному турнірі «Схід і Захід разом» беруть участь 8 команд з Прикарпаття, це діти 10 – 14 років. Нагородження переможців відбудеться 29 вересня. 

Як повідомляв Укрінформ, 31 серпня в різних містах України та за кордоном пройшла щорічна патріотична акція - забіг “Шаную воїнів, біжу за Героїв України”. До акції долучилося 30 тисяч осіб по Україні та 2 тисячі за кордоном.

Теги по теме
Ивано-Франковск
Источник материала
loader
loader