Китай постачав Росії зброю для війни проти України: Захід отримав докази
Китай постачав Росії зброю для війни проти України: Захід отримав докази

Китай постачав Росії зброю для війни проти України: Захід отримав докази

На Заході вважають, що отримали докази таємного постачання зброї до Росії з Китаю. Такі дії КНР можуть означати ескалацію залученості Пекіна до війни в Україні. Про це з посиланням на джерело – західного посадовця – повідомляють The Times і Reuters.

За словами джерела, Захід має докази участі неназваної китайської компанії в постачання до Російської Федерації «низки спеціальних військових безпілотників», які застосовувались під час війни в Україні. Співрозмовник видання відмовився називати назву компанії. Втім, з його слів, угода про постачання Росії дронів була виконана ще 2023-го.

«Хоча китайський уряд, можливо, не визнає цього, він намагатиметься тримати свою все більшу підтримку (Росії, – ред.) в таємниці», – додав посадовець.

Окрім того, цей самий посадовець підтвердив повідомлення агентства Reuters про те, що РФ створила в КНР програму озброєнь для розробки і виробництва ударних безпілотників дальнього радіусу дії. Їх також використовують у війні проти України. За інформацією двох джерел Reuters у європейській розвідці, Росія виготовила понад 2500 дронів «Гарпія-А1» від липня 2023-го до липня 2024-го.

Представник НАТО в коментарі The Times зазначив, що нова інформація про участь Китаю у військовій підтримці Росії «викликає глибоке занепокоєння». Своєю чергою, члени Альянсу «проводять консультації з цього питання».

До слова, Угорщина доєднається до платформи «Друзі миру», яку організовують Китай та Бразилія. Мета ініціативи полягає у тому, щоб терміново розпочати мирні переговори для припинення війни в Україні. 

Раніше президент Сербії Олександр Вучич заявив, що війна в Україні продовжуватиметься ще 10 років і закінчиться за корейським сценарієм – мирним врегулюванням наявної лінії фронту.

Источник материала
loader
loader