На парламентських виборах в Австрії перемагають ультраправі
На парламентських виборах в Австрії перемагають ультраправі

На парламентських виборах в Австрії перемагають ультраправі

Відповідно до перших прогнозованих результатів, на виборах Національної ради (нижня палата парламенту) перше місце посідає Австрійська партія свободи (FPÖ) – ультраправа політична сила, яка займає також проросійську позицію.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це свідчать результати дослідження, проведені інститутом соцдосліджень Foresight на замовлення суспільного телерадіомовника ORF.

Згідно з першими так званими екстраполяціями (Hochrechnung) – прогнозованими загальними результатами виборів на основі вже порахованих голосів на закритих раніше дільницях, а також з урахуванням попереднього досвіду та тенденцій – FPÖ набирає 29% голосів, що на 13% більше, ніж на минулих виборах 2019 року.

Правляча Австрійська народна партія (ÖVP) на чолі з канцлером Карлом Негаммером перебуває на другому місці з 26,2% (на 11% менше, ніж на попередніх виборах).

На третьому місці - Соціал-демократична партія Австрії (SPÖ), за яку могли проголосувати 20,7% виборців, що практично дорівнює результату минулих виборів.

Партія "Зелені", яка перебувала як менший партнер у нинішній правлячій коаліції з ÖVP, набирає 8,9% голосів, що на понад 5% менше, ніж результат 2019 року.

Своє місце у парламенті зберігає ліберальна партія NEOS із результатом 9,1% (майже на 1% краще, ніж на минулих виборах).

Згідно з прогнозованими результатами, Комуністична партія Австрії (KPÖ) та Пивна партія не потрапляють до Національної ради, набираючи 2,3% та 2,1% відповідно.

Похибка екстраполяцій – 1,6%.

Відповідно до результатів опублікованих "екстраполяцій", місця у 183-місній Національній раді можуть бути розподілені таким чином: FPÖ – 57 мандатів, ÖVP – 51, SPÖ – 41, NEOS та "Зелені" – по 17.

Як повідомляв Укрінформ, 29 вересня в Австрії проходили вибори до Національної ради (нижня палата парламенту). Проголосувати на них мали право близько 6,3 мільйона австрійців.

Соцопитування прогнозували перемогу ультраправої Австрійської партії свободи, однак це не означає її автоматичний прихід до влади – усі партії, за винятком ÖVP, виключають можливість утворення коаліції з цією ультраправою силою. При цьому, в очолюваній нинішнім канцлером Карлом Негаммером Австрійській народній партії висунули вимогу можливої коаліції з FPÖ – вона може відбутися лише без участі радикального лідера Австрійської партії свободи Герберта Кікля. Така вимога "народників" наразі відкидається з боку керівництва FPÖ.

Отже, за результатами парламентських виборів в Австрії очікуються складні коаліційні переговори. Повторення коаліції між ÖVP та "Зеленими" виглядає неможливим через брак голосів для цього, а також через суттєві суперечності між двома нинішніми коаліційними партнерами. Не виключається також, що вперше в історії країни буде утворена трипартійна коаліція, без участі FPÖ – між ÖVP, SPÖ та NEOS.

Раніше глава МЗС Австрії Александер Шалленберг в інтерв’ю агентству заявив, що Австрійська народна партія, яку він представляє, виходить із того, що вона переможе на виборах і продовжить нинішній зовнішньополітичний курс країни, у т.ч. стосовно підтримки України.

Фото: IMAGO/dts Nachrichtenagentur

Теги по теме
Австрия
Источник материала
loader
loader