Більшість членів монетарного комітету НБУ підтримали збереження облікової ставки на рівні 13%
Більшість членів монетарного комітету НБУ підтримали збереження облікової ставки на рівні 13%

Більшість членів монетарного комітету НБУ підтримали збереження облікової ставки на рівні 13%

Десять членів Комітету з монетарної політики (КМП) Національного банку України підтримали збереження облікової ставки на рівні 13% у вересні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Нацбанк за результатами дискусії членів комітету.

"Збереження облікової ставки на рівні 13% посилюватиме стійкість валютного ринку, дасть змогу і надалі контролювати очікування та сприятиме утриманню помірної інфляції цього року, її розвороту в бік зниження наступного року та подальшому сповільненню до цілі 5%", - ідеться у повідомленні.

Кілька учасників дискусії наголосили, що не бачать підстав для відновлення циклу зниження облікової ставки у вересні, враховуючи існуючий баланс ризиків для цінової та курсової динаміки. Зокрема можливість нижчих врожаїв, загрозу атак на енергоінфраструктуру та потенційне зниження експорту через руйнування портів.

Один член КМП висловився за підвищення облікової ставки до 13,5% у вересні. Свою думку він аргументував необхідністю більш рішучих дій НБУ на тлі посилення інфляційного тиску та очікуваного розширення бюджетних стимулів.

Що ж до прогнозу динаміки облікової ставки, десять з одинадцяти членів КМП очікують збереження її на рівні 13% щонайменше до кінця нинішнього року. Натомість, один учасник дискусії вважає, що НБУ доведеться підвищити облікову ставку принаймні до 14%.

Також під час дискусії обговорювався можливий вплив розширення дефіциту бюджету в 2024-2025 роках на інфляційні процеси. Члени КМП зауважили, що відсутність реалізації деяких податкових ініціатив створює невизначеність щодо джерел фінансування запланованих видатків.

Як повідомляв Укрінформ, 19 вересня 2024 року правління Національного банку України ухвалило рішення зберегтиоблікову ставку на рівні 13%.

Фото: НБУ

Источник материала
loader