Росіяни знищили або пошкодили в Україні майже тисячу бібліотек - Кремінь
Росіяни знищили або пошкодили в Україні майже тисячу бібліотек - Кремінь

Росіяни знищили або пошкодили в Україні майже тисячу бібліотек - Кремінь

Російські загарбники за час повномасштабного вторгнення в Україну знищили або пошкодили майже тисячу бібліотек з понад 200 мільйонами книжок.

Про це заявив уповноважений із захисту державної мовиТарас Кремінь, передає Укрінформ.

У Всеукраїнський день бібліотек він закликав долучитися до відновлення знищених бібліотечних фондів і підтримати ініційований ним проєкт “Вільні читають українською!”. Завдяки проєкту триває оновлення бібліотек, книжкових полиць, зокрема в укриттях, у Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Донецькій, Луганській, Харківській і Сумській областях.

Спустошені росіянами заклади культури й освіти потребують художньої, навчальної, історичної літератури, наголосив Кремінь.

За його даними, за час повномасштабного вторгнення Росії в Україну росіяни знищили або пошкодили майже тисячу бібліотек, а з ними - понад 200 мільйонів українських книжок.

"Наша мета - максимально поновити бібліотечні фонди та утвердити це як пріоритет держави", - підкреслив мовний омбудсмен.

Він висловив окрему подяку тим бібліотекам, які долучились до розбудови мережі курсів з опанування української мови.

"Створюючи кращі умови для розвитку, всебічного функціонування та популяризації української мови як державної, ми зміцнюємо нашу єдність та посилюємо національну безпеку", - зауважив мовний омбудсмен.

Як повідомляв Укрінформ, 30 вересня відзначається Всеукраїнський день бібліотек. Свято встановлене згідно з указом Президента від 14 травня 1998 року.

Источник материала
loader
loader