Столтенберг закликає НАТО підтримати українську “формулу миру”
Столтенберг закликає НАТО підтримати українську “формулу миру”

Столтенберг закликає НАТО підтримати українську “формулу миру”

Єнс Столтенберг, який залишив посаду генерального секретаря НАТО, підкреслив, що держави Альянсу повинні підтримувати українську “формулу миру”, а не альтернативні ініціативи, запропоновані іншими країнами. Про це він заявив в інтерв’ю Politico.

Позиція НАТО щодо української ініціативи

Столтенберг відповів на запитання про участь Туреччини в китайсько-бразильській ініціативі “Друзі миру”, яка просуває свою “мирну ініціативу”. Колишній генсек НАТО зазначив, що Альянс повинен підтримувати українську ініціативу, оскільки вона “гарантує, що у нас є процес, який може привести до тривалого миру”.

Він також акцентував на тому, що українці повинні самі визначати, які умови є прийнятними, адже вони є жертвами повномасштабного вторгнення.

Альтернативні ініціативи та їхній вплив

Нагадаємо, що раніше підтримку китайсько-бразильської “мирної ініціативи” висловили Угорщина та Швейцарія. Ця ініціатива, оголошена у травні 2024 року, складається з шести пунктів, у яких не згадується Статут ООН або територіальна цілісність України. Замість цього передбачено заклик до “зупинення воєнних дій” та “нерозповсюдження конфлікту”.

До ініціативи “Друзі миру” вже приєдналася група з 17 країн, серед яких Туреччина є єдиним членом НАТО.

Теги по теме
ООН
Источник материала
loader
loader