Світові військові витрати торік були найвищими в історії - експерт
Світові військові витрати торік були найвищими в історії - експерт

Світові військові витрати торік були найвищими в історії - експерт

Минулого року світові військові витрати досягли найвищого рівня за всю історію, загиблих у боях було більше, ніж за 40 попередніх років. Загалом 56 країн пережили збройний конфлікт.

Про це генеральний директор фонду Казимира Пуласького Збігнєв Пісарський сказав на відкритті Варшавського безпекового форуму, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Минулого року світові військові витрати досягли найвищого рівня за всю історію. Загиблих у боях було більше, ніж за 40 попередніх років.

56 країн пережили збройний конфлікт. Сьогодні кожна шоста людина на планеті стикається або живе в умовах конфліктів”, - сказав Збігнєв Пісарський.

Директор фонду Казимира Пуласького Збігнєв Пісарський наголосив на політичних змінах, які відбуваються у світі у цьому році. Зокрема це вибори в країнах Європи та США, результати яких визначатимуть новий трансатлантичний порядок денний на наступні роки. А також початок сьогодні каденції нового генсека НАТО.

“Цей рік також є особливим, оскільки заднім числом ми бачимо безпрецедентне погіршення міжнародної безпеки. Я маю на увазі не лише продовження вторгнення Росії в Україну, війну в Газі та Лівані, що може перерости у ширший регіональний конфлікт, драматичну ситуацію в Судані чи дедалі зростаючу напруженість у Південно-Східній Азії. Ми маємо більше війн у всьому світі, збільшуємо кількість жертв, підвищуємо військові витрати, нарощуємо суперництво великих держав і гостру продовольчу незахищеність”, - сказав Пісарський.

За його словами, виклики людству нині не є поодинокими, а системними, тому вимагають трансформацій, змін систем управління країнами та підходів до колективної безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, у 2024 році утримання одного військового обходиться Україні орієнтовно в 1,2 млн грн на рік. У цю суму не входять витрати на зброю.

Теги по теме
война Деньги
Источник материала
loader