Відбудова України - 2024
Відбудова України - 2024

Відбудова України - 2024

“Шахеди” не будуть чекати, поки ми побудуємо захист - нові пріоритети Держагентства відновлення. Готуємося до зими: чи вдалося енергетикам відновити й додати нам кіловат. Про що домовились лідери G7+.

Лідери G7+ ухвалили декларацію щодо відновлення й відбудови України

Лідери «Групи семи» та країн-партнерів ухвалили Спільну декларацію з підтримки відновлення та відбудови України, яка передбачає подальшу військову, економічну й гуманітарну допомогу як у короткій перспективі, так і на повоєнний період.

Водночас наголошується, що, за міжнародним правом, Росія зобов’язана сплатити за завдану нею шкоду. З цією метою заморожені суверенні активи РФ на Заході залишатимуться нерухомими, доки вона не припинить агресію та не відшкодує втрати Україні.

Фото: Офіс Президента України
Фото: Офіс Президента України

НОВИНИ ВІДБУДОВИ

Новий очільник Держагентства з відновлення назвав пріоритети своєї роботи

Голова Державного агентства відновленнята розвитку інфраструктури України зосередиться на посиленні захисту критичної інфраструктури та будівництві житла для переселенців.

“Шахеди” не будуть чекати, поки ми побудуємо захист. Тому перед нами зараз стоять оперативні, тактичні задачі, а також стратегічні – маємо планувати не лише на рік-два, але і на 10-15 років наперед», – голова Держагентства Сергій Сухомлин.

Фото: Мінінфраструктури
Фото: Мінінфраструктури

Цільовий фонд підтримки та відновлення України консолідував $1,86 мільярда грантових коштів

Представники 16 країн - донорів Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF) обговорили стан імплементації та підготовки нових проєктів. У межах реалізації спільних із Банком проєктів, що фінансуються URTF, понад 64 тисячі домогосподарств отримали компенсацію за дрібні та середні ремонти житлових будинків і квартир.

Запоріжжя після російської атаки. Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ
Запоріжжя після російської атаки. Фото: Дмитро Смольєнко, Укрінформ
  • У DREAM зареєстрували понад сім тисяч проєктів з відбудови України
  • Кошти від ЮНІСЕФотримають 350 закладів освіти, що постраждали від війни
  • У Варшаві відкриють офіс управління ООН, яке займатиметься відбудовою України
  • Кількістьіндустріальних парків в Україні за час війни фактично подвоїлася - Мінекономіки
  • Перший внесок в програмі «єОселя» віднині можна сплатити сертифікатом за знищене житло
Фестиваль
Фестиваль "Моя майстерня" в Ужгороді. Фото: Ігор Ткаченко, Укрінформ

ВІДНОВЛЕННЯ ЕНЕРГЕТИКИ

Європейський план передбачає три ключових етапи відновлення енергогенерації України: ремонт, підтримку та стабілізацію.

Відбудова України - 2024 - Фото 5

Приватні інвестиції в комунальну енергоефективність - це реально

Один із водоканалів в Одеській області захотів убезпечити себе від відключень світла, установивши сонячні панелі на всіх своїх об’єктах.

Як працює механізм енергосервісних компаній (ЕСКО) та які є приклади успішних ЕСКО-проєктів у громадах південних регіонів України –у нашому матеріалі.

Фото: ПРООН
Фото: ПРООН

Фонд декарбонізації профінансував перший проєкт енергоефективності

"Перший кредит вже видано, проєкт профінансовано: 18 млн грн підуть на енергосервіс мережі вуличного освітлення у Вознесенську на Миколаївщині. Результатами стануть: економія коштів місцевих бюджетів, зменшення споживання тепла та електроенергії, скорочення викидів двоокису вуглецю", - голова Держенергоефективності Ганна Замазєєва.

Процес пішов. Збудовано і введено в експлуатацію близько 100 МВ - експерт

Процес пішов. Збудовано і введено в експлуатацію близько 100 МВт, і до кінця року додасться ще до 200, – говорить Володимир Омельченко, директор енергетичних та інфраструктурних програм Центру Разумкова.

ВІДТВОРЕННЯ СПАДЩИНИ

Криволуцька затірка - козацька страва з Лиманщини

Лиманщина – мальовничий край Донеччини. Село Крива Лука було одним з її туристичних центрів. Наразі Лиманщина під обстрілами: більшість жителів села евакуювалися. Але на нових місцях вони бережуть свої традиції, пишаються ними і сподіваються повернути на рідні терени. Далеко від дому, що розорив ворог, вони готують Криволуцьку затірку, яку в лютому 2024 року визнали елементом нематеріальної культурної спадщини України.

Фото: Лиманська міська рада
Фото: Лиманська міська рада

ЛОКАЛЬНЕ ВІДНОВЛЕННЯ

На Київщині вже відновлено 210 закладів освіти. Ще 30 закладів освіти в процесі відбудови.

У ГостомеліКиївської області здали в експлуатацію четвертий відбудований багатоквартирний будинок по вул. Рекунова, що зазнав уражень від російської агресії у 2022 році. Ще 10 будинків планують закінчити до кінця року.

Як виглядає відновлений будинок в Гостомелі, який зруйнувала РФ у 2022 році

Відновити будинок вдалося завдяки програмі UNITED 24 на замовлення Київської обласної військової адміністрації. Роботи тривали півтора роки. Окрім відновлення пошкоджень, у будинку оновили фасад і подбали про благоустрій.

ФОТОРЕПОРТАЖ УКРІНФОРМ

У Львові вперше відбувся блігодійний забіг з перешкокдами "SPARTAN LVIV 2024". Понад 1020 учасників збирали кошти для потреб ГУР та на реабілітацію пораненого військового. Більше фото.

Фото: Аеастасія Смольєнко, Укрінформ
Фото: Анастасія Смольєнко, Укрінформ

АНОНС

Незабаром читайте наш репортаж про підприємства, релоковані в місто Калуш, Івано-Франківська область.

Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ
Фото: Юрій Рильчук, Укрінформ

Слідкуйте за відновленням України з нами - щовівторка ми збираємо усі головні новини, фото та відео відбудови. Підпишіться на нашу щотижневу розсилку Відбудова 2024, щоб дізнаватися усі новини відновлення України першими. Якщо вам сподобалося, порекомендуйте нас друзям, щоб спільнота зацікавлених людей зростала. Наступний лист з новинами відбудови України очікуйте 8 жовтня.

Теги по теме
ООН
Источник материала
loader
loader