Британська розвідка: РФ могла помилково уразити судно з українським зерном для Єгипту
Британська розвідка: РФ могла помилково уразити судно з українським зерном для Єгипту

Британська розвідка: РФ могла помилково уразити судно з українським зерном для Єгипту

У британській розвідці припустили, що Росія могла помилково уразити цивільне торгове судно, яке перевозило українську пшеницю до Єгипту.

Як передає Укрінформ, про це у соцмережі Х повідомило Міністерство оборони Великої Британії із посиланням на дані розвідки.

11 вересня Росіявразила ракетою торгове судно MV Aya в Чорному морі, яке перевозило 26 550 тонн пшениці з українського порту до Єгипту. Британська розвідка вважає, що майже напевно судно було уражене протикорабельною ракетою Х-22 (AS-4 Kitchen за класифікацією НАТО), запущеною російським бомбардувальником Ту-22М3, який у цей час працював у цьому районі.

«Існує реальна можливість того, що детонація ракети дозволила уникнути катастрофічних пошкоджень. Малоймовірно, що MV Aya було заданою ціллю для цієї місії і, швидше за все, було уражене через погані процедури наведення російськими пілотами, які використовували застарілі боєприпаси», - йдеться у зведенні.

Росія регулярно атакує цілі вздовж чорноморського узбережжя України, в тому числі острів Зміїний, намагаючись перешкоджати експорту та нищити цілі військового характеру в цьому регіоні. Однак після втрати Ту-22М3 у квітні цього року Росія майже напевно стала обережнішою у своїх ударних операціях у Чорному морі.

«Цілком можливо, що цей інцидент стався через помилкову ідентифікацію пілотами MV Aya як цілі, через поспіх, тому що вони хотіли негайно покинути пускову зону, побоюючись потрапити під українські ракети класу "земля-повітря"», - вважають у британській розвідці.

Аналітики зазначили, що ракета Х-22 постійно демонструє низьку ефективність у війні Росії проти України.

«Запуск надзвукової крилатої ракети на неправильному курсі проти ймовірно помилкової цілі в міжнародних водах демонструє вкрай погану і безвідповідальну практику застосування авіації», - наголошується у зведенні.

Як повідомляв Укрінформ, речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук заявив, що протикорабельна ракета Х-22 є застарілим зразком озброєння, який уже навряд чи виробляють. Також для того, щоб його запускати, використовується стратегічна авіація - зокрема Ту-22, що свідчить про те, що росіяни не наважуються близько підходити до українського узбережжя, використовуючи тактичну авіацію.

Теги по теме
Россия Обстрел
Источник материала
loader