СБУ затримала дезертира, який коригував російські удари по Вінниччині та Сумщині
СБУ затримала дезертира, який коригував російські удари по Вінниччині та Сумщині

СБУ затримала дезертира, який коригував російські удари по Вінниччині та Сумщині

Служба безпеки затримала агента воєнної розвідки РФ, який коригував повітряні удари по Вінницькій та Сумській областях.

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає Укрінформ.

За даними військової контррозвідки СБУ, 23-річний контрактник однієї з військових частин у травні цього року самовільно залишив місце служби. У Телеграм-каналах він шукав швидких способів заробітку і потрапив у поле зору кадрового співробітника Головного управління Генштабу збройних сил Росії (більш відомого як ГРУ), який запропонував дезертиру «легкі» гроші в обмін на співпрацю.

"За вказівкою воєнної розвідки РФ фігурант відслідковував вогневі позиції протиповітряної оборони ЗСУ на території Вінниччини. Згодом агента перекинули до Сумської області, де він мав шпигувати за підрозділами Сил оборони", - зазначають в СБУ.

За її даними, для виконання "завдання" агент прибув до одного з міст поблизу кордону з РФ і орендував квартиру на два тижні. Видаючи себе за «військового при виконанні», він намагався втертися в довіру до місцевих жителів, щоб отримувати від них інформацію про українських військових.

Зловмисник також фотографував військові об’єкти та позначав їхні координати на електронних картах для «звіту» перед російським куратором. Ця інформація потрібна була ворогу для підготовки атак на позиції Сил оборони, наголосили у спецслужбі.

Військова контррозвідка СБУ викрила агента і провела комплексні заходи для убезпечення позицій українських військ. Після документування злочинних дій фігуранта затримали. Йому повідомили про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану); ч. 4 ст. 408 (дезертирство, вчинене в умовах воєнного стану).

Зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв Укрінформ, керівник агентурної групи ФСБ на Запоріжжі дістав довічне ув’язнення.

Фото: СБУ

Теги по теме
СБУ
Источник материала
loader
loader