У Чорнобильському заповіднику помітили двійню коней Пржевальського
У Чорнобильському заповіднику помітили двійню коней Пржевальського

У Чорнобильському заповіднику помітили двійню коней Пржевальського


Для коня Пржевальського двійня у приплоді в дикій природі – велика рідкість. У заповіднику сподіваються на наступний рік мати майже повноцінний табун.

Двійню коней Пржевальськогопомітили у Чорнобильському радіаційно-екологічному біосферного заповідника. Про це у середу, 2 жовтня,  у заповіднику, зазначивши, що в дикій природі – велика рідкість.

“Можливо, один малюк прийнятий від загиблої тварини. Юні пржевальці в гарному фізіологічному стані. Однак те, що лошата ідентичні за віком (очевидно, народжені пізніше і, як на останню декаду вересня, трохи замалі) й міцно тримаються кобили та один одного, говорить більше про те що це – одна родина”, – йдеться у повідомленні.

У заповіднику зазначили, що головне ще попереду – чи буде здатна їх мама вигодувати і разом перезимувати.

“Помічений табун з трьох дорослих кобилиць і жеребця має зберегти від вовків аж шість вразливих молодих особин! Дуже непроста задачка. Коні нездатні особливо швидко відновлювати чисельність. Та в розріджених популяціях окремі табуни, як виявляється, можуть за кілька років стати чисельними”, – повідомили біологи.

У заповіднику порахували, що табун між Лельовом і м. Прип’ять нині має жеребчика, трьох дорослих кобиличок, двох півторарічних і чотирьох цьоголіток. На наступний рік є перспектива мати майже повноцінний табун з п’яти кобил.

“Нині похолодало, тварини активно жирують, щоби набратись сили до зими. Хоч цьогоріч це і непросто через посуху, пожежі й не таку рясну, як торік, зелену рослинність”, – зазначили у заповіднику. При цьому там додали, що є всі підстави сподіватись, що табун, як і рідкісна двійня пржевальців, виживуть.

Раніше повідомлялося, що коней Пржевальського в зону відчуження завезли у 1998 році із заповідника Асканія-Нова. Відтоді чисельність тварин зросла в кілька разів.



Теги по теме
Животные
Источник материала
loader
loader