В Україні за рік кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства зросла на 80% - ОГП
В Україні за рік кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства зросла на 80% - ОГП

В Україні за рік кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства зросла на 80% - ОГП

З початку поточного року в Україні відкрили 8185 кримінальних проваджень, пов’язаних із домашнім насильством, що на 80% більше, ніж торік.

Про це повідомила начальниця відділу протидії домашньому насильству Офісу генерального прокурора Ірина Шурхно, інформує пресслужба відомства.

За її даними, на сьогодні зареєстровано 8185 кримінальних правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, постраждало понад 5000 осіб, серед яких більшість – жінки та діти.

Шурхно зазначила, що в умовах війни проблема домашнього насильства може загострюватися. Проте зростання кількості звернень свідчить про підвищення довіри людей до правоохоронних органів.

За словами Шурхно, правоохоронці активно взаємодіють із державними та комунальними спеціалізованими службами підтримки, а також громадськими організаціями для надання комплексної допомоги постраждалим: медичної, соціально-психологічної та правової, а також отримання тимчасового притулку в шелтері, кризовій кімнаті чи іншому центрі.

Але часто ті, хто потерпає від домашнього насильства, самостійно нівелюють серйозність ситуації. Багато постраждалих продовжують жити з кривдником і не звертаються по допомогу, оскільки вважають насильство особистою проблемою. Водночас приховування таких випадків може призвести до серйозніших наслідків, наголосила прокурор.

Шурхно нагадала, що генеральний прокурор визначив протидію домашньому насильству як один із пріоритетних напрямів у роботі правоохоронних органів. Основна мета прокурорів – захист постраждалих, забезпечення відповідальності для кривдника та запобігання повторній травматизації під час кримінальних проваджень.

Вона порадила звертатися до поліції або на спеціальні гарячі лінії у разі насильства у сім’ї.

У ОГП надали контактні номери телефонів:

- 15-47 – урядова гаряча лінія з запобігання домашньому насильству (цілодобово, анонімно, безкоштовно з мобільного телефона);

- 116-123 (з мобільного) та 0800-500-335 (зі стаціонарного) – національна гаряча лінія із запобігання домашньому насильству, торгівлі людьми та гендерній дискримінації;

- 116-111 (з мобільного) або 0-800-500-225 (зі стаціонарного) – національна гаряча лінія для дітей та молоді;

- 0-800-213-103 – контактний центр системи безоплатної правничої допомоги.

Як повідомляв Укрінформ, за даними уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, в Україні за перше півріччя поточного року зафіксовані 97 тис. 706 звернень про домашнє насильство.

Водночас міністр внутрішніх справ Ігор Клименко у червні наводив дані, що від початку 2024 року рівень домашнього насильства в Україні зріс на 14% і продовжує зростати. За його словами, наразі існує кореляція між зростанням домашнього насильства і посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) у ветеранів, які повернулися з війни.

Фото ілюстративне

Теги по теме
Криминал
Источник материала
loader