Нардепка пояснила, на чому ґрунтуватиметься розширення економічного бронювання
Нардепка пояснила, на чому ґрунтуватиметься розширення економічного бронювання

Нардепка пояснила, на чому ґрунтуватиметься розширення економічного бронювання

Для того, щоб все запустити не вистачає змін у податковому кодексі. Про це 24 Каналу розповіла народна депутатка, членкиня комітету ВР з питань фінансів Галина Васильченко, додавши, що деталі трьох концепцій поки не були озвучені.

У чому суть економічного бронювання

Наразі все в руках уряду, який має інструменти, щоб запровадити економічне бронювання. Це питання потребує великої скрупульозності й справедливого підходу.

З одного боку, зрозуміло, що для того, аби мати ресурси та можливість обороняти країну – необхідна робоча економіка. Відповідно є потреба бронювання, збереження критично важливих працівників, які забезпечують функціонування економіки, сплату податків, робочі місця.

З іншого боку, ми теж чуємо Генеральний штаб і розуміємо, які є потреби армії, зокрема в людях,
– підкреслила народна депутатка.

Варто розуміти, що економічне бронювання зараз існує для критичної інфраструктури, але його планується розширити за ініціативою уряду. Ключовий аспект, який треба врахувати, – це те, як поводитися з усіма військовослужбовцями, які вже воюють, але у випадку запровадження інших критеріїв бронювання, підлягатимуть ротації.

"Тут загалом мовиться не тільки про ротацію критично важливих працівників, але й ротацію всього війська. Це питання до уряду, адже за його ініціативою має бути розроблено відповідний законодавчий механізм, щоб це було справедливо як для економіки, так і для військовослужбовців, які вже 2,5 роки нас захищають", – наголосила Галина Васильченко.

Наскільки відчутним буде економічне бронювання

Наразі це складно порахувати, адже цифр немає ні в Міністерства економіки, ні комітету з економічних питань. Але це точно будуть додаткові надходження в державний бюджет.

Дуже хотілося, щоб це справді позитивно вплинуло на економічну ситуацію і, щоб цей механізм працював у межах справедливості,
– додала народна депутатка.

Крім цього, вона зауважила, що багато людей критикують можливість економічного бронювання. Але важливо, щоб був збережений баланс сил. До того ж економічне бронювання не є звільненням від війська, від потенційної можливості бути мобілізованим.

Це лише тимчасовий захід, який дозволяє абсолютно легально, сплативши відповідні податки, якщо ти є критично важливим працівником, – бути тимчасово заброньованим. Однак це не означає, що у випадку потреби, людину не зможуть мобілізувати.

Источник материала
loader