"Рік пройшов, а ніби тільки місяць": у селі Гроза вшанували жертв російського удару по кав'ярні
"Рік пройшов, а ніби тільки місяць": у селі Гроза вшанували жертв російського удару по кав'ярні

"Рік пройшов, а ніби тільки місяць": у селі Гроза вшанували жертв російського удару по кав'ярні

Кореспондентка 24 Каналу з Харкова Анна Черненко розповіла, що про трагедію у Грозі 5 жовтня згадували не тільки на Харківщині, але й по всій Україні. Хоч з моменту страшного теракту минув рік, але горе людей нікуди не зникло.

Як сьогодні живе село Гроза

При в'їзді, на зупинці громадського транспорту, висить плакат з іменами та прізвищами людей, яких підозрюють в наведені ракети на кав'ярню. У цей день люди зібралися там на поминки військовослужбовця. Його перепоховували у Грозі. На плакаті імена братів Володимира Мамона та Дмитра.

Через рік на молебень на кладовищі прийшло дуже багато людей. Ніхто не міг стримати сліз. Особливо багато говорили про сім'ї, які втратили навіть не одного члена родини, а одразу кількох. Наприклад, Володимир Муховатий втратив свою дружину, сина та невістку. Зараз він виховує двох онуків.

Серце ніколи не забуде. Я сьогодні поїхав, взяв троянди, посидів з ними, поговорив, плакав… Розказував сину про все. Ось де всі мої лежать..,
– сказав Володимир Муховатий.

Більше ніж двох родичів у трагедії втратили одразу 15 людей. Є сім'я, яка втратила одразу чотири покоління людей, тому описати словами їхнє горе просто неможливо.

"Дуже важко…. Рік пройшов, а ніби тільки місяць", – сказала Любов Козир, яка втратила дітей.

Як вшанували пам'ять загиблих

Гроза дійсно втратила дуже багато мешканців, зараз село майже порожнє. Але в річницю трагедії на вулицях зібралося дуже багато людей. В пам'ять про загиблих в центрі села, на місці, куди влучила ракета, – встановили меморіал.

Це робота, яку організували самі люди, родини загиблих, волонтери та небайдужі, які почули про трагедію. Так спільними зусиллями постав меморіальний комплекс.

Що відомо про підозрюваних

Крім цього, у селі згадували не тільки про втрачені життя місцевих мешканців, але й про винуватців трагедії. Обидва брати жили у селі, зараз вони, ймовірно, живуть у Росії. В Україні їх підозрюють за декількома статтями, одна з яких – державна зрада, а також наведення ракети на кав'ярню, де йшли поминки. Брати Мамони перебувають у міжнародному розшуку.

Теги по теме
Харьковская область Жертвы
Источник материала
loader
loader