Португалія тестує «острів дронів», будує спецкорабель та запускає дрони за 10 тисяч миль
Португалія тестує «острів дронів», будує спецкорабель та запускає дрони за 10 тисяч миль

Португалія тестує «острів дронів», будує спецкорабель та запускає дрони за 10 тисяч миль

Джерело

Португалія доволі непогано проявляє себе у питаннях безпеки. За короткий відрізок часу звідти надходить маса новин про підготовку країни до потенційних бойових дій.

Зараз ВМС Португалії тестують автономну морську базу. Вона безекіпажна та може підтримати операції з застосуванням дронів. Також цей «острів» обробляє дані, отримані від безпілотників, безпосередньо коло місця бойової роботи.

Поки військові тестують цю міні-базу, у планах розробників є набагато більший аналог. Його побудують із часом, а поки що стараються врахувати всі плюси та мінуси подібних пристроїв.

Також португальці першими в Європі збудують корабель у якості носія для безпілотників. За роботу взялась верф Damen Galati. Корабель діє (або підтримує операції) на морі, під водою та в повітрі.

Проєкт фінансує Фонд відновлення та стійкості ЄС. До речі, задля ефективності туди потрапили й кошти, які лишались на боротьбу з наслідками пандемії.

А тепер до найцікавішого. У Португалії перебуває штаб, з якого працюють представники ВМС Британії, США та Австралії. Звідти вони у віддаленому режимі запускали морські дрони, які перебували в Австралії. Відстань між штабом та пристроями складала близько 10 тисяч миль (16 тисяч км).

Дані навчання проходили під егідою «східного НАТО» – безпекової організації AUKUS. Країни, що вступили до неї, цього року планують тестові запуски 30 систем у Індо-Тихоокеанському регіоні.

Название источника
Naval News
Ссылка на материал
https://www.navalnews.com/naval-news/2024/10/repmus-24-portuguese-navy-tests-autonomous-island-to-support-maritime-uncrewed-system-operations/
Теги по теме
США Великобритания
Источник материала
loader
loader