Сільгосппродукція в ЄС дешевшає
Сільгосппродукція в ЄС дешевшає

Сільгосппродукція в ЄС дешевшає

Ціни на сільськогосподарську продукцію в ЄС у другому кварталі 2024 року впали на 3% порівняно з аналогічним кварталом 2023 року.

Як повідомляє Eurostat, протягом цього періоду середня ціна товарів і послуг, які зараз споживаються в сільському господарстві (не пов’язані з інвестиціями, такими як енергія, добрива або корми), знизилася на 7%. Проте ці падіння були дещо менш різкими, ніж у попередні два квартали.

Більш уважний аналіз даних показує контрастні тенденції цін на сільськогосподарську продукцію у другому кварталі 2024 року порівняно з тим самим кварталом 2023 року. Значне зниження було зафіксовано в цінах на яйця (-15%), зернові (-14%) і корми (-13%). Навпаки, дефіцит пропозиції призвів до постійного зростання цін на оливкову олію (+41%) і картоплю (+10%).

Загалом ціни на фрукти та овочі змінилися незначно (+3% по фруктах та -1% по овочах відповідно), хоча по окремих продуктах були помітні контрасти. У категорії фруктів найбільш різке зниження порівняно з тим же періодом 2023 року спостерігалося для лимонів і лаймів (-48%), а найбільше зростання для фруктів із субтропічного та тропічного клімату (+51%). Серед овочів спостерігалося різке падіння цін на цибулю (-46%) і помідори (-27%), що контрастувало з різким зростанням цін на свіжі бобові (+39%) і цвітну капусту (+35%).

Серед ресурсів, не пов’язаних з інвестиціями, найбільше падіння цін було зафіксовано на добрива, покращувачі ґрунту (-19%) та корми для тварин (-13%).

У більшості країн ЄС щокварталу ціни знижуються. На національному рівні більшість країн ЄС (17 із 25, за якими є дані) зареєстрували зниження цін на сільськогосподарську продукцію у другому кварталі 2024 року порівняно з тим самим кварталом 2023 року. Найрізкіше падіння цін спостерігалося в Угорщині (- 13%), Польщі (-12%) і Чехії (-10%). Навпаки, найбільше зростання було зафіксовано в Греції (+8%), Латвії (+4%), Кіпрі та Ірландії (+3%).

Источник материала
loader
loader