Нафта дешевшає після тижневого зростання
Нафта дешевшає після тижневого зростання

Нафта дешевшає після тижневого зростання

Ціни на нафту впали у понеділок, 7 жовтня, після того, як минулого тижня відбулося найрізкіше тижневе зростання за рік, оскільки занепокоєння надмірною пропозицією на тлі зниження попиту протистояли занепокоєнням щодо війни на Близькому Сході.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє enkorr з посиланням на Reuters.

Ф'ючерси на нафту Brent упали на 31 цент, або 0,4%, до $77,74 за барель, а ф'ючерси на нафту West Texas Intermediate в США впали на 20 центів, або 0,27%, до $74,18 за барель.

Минулого тижня Brent здорожчала більш ніж на 8%. Це найбільше тижневе зростання з січня 2023 року. Контракт на WTI зріс за цей період на 9,1%, що найбільше з березня 2023 року, через очікування, що Ізраїль може завдати удару по іранській нафтовій інфраструктурі у відповідь на іранський ракетний удар по Ізраїлю 1 жовтня.

Однак оскільки реакція Ізраїлю все ще готується, окремі інвестори, ймовірно, продавали ф’ючерси, щоб зафіксувати свої прибутки від зростання минулого тижня. «Технічна фіксація прибутку здається найбільш логічним поясненням», – сказала Пріянка Сачдева, старший ринковий аналітик Phillip Nova, стосовно зниження цін на нафту у понеділок.

Ізраїль розбомбив цілі «Хезболли» в Лівані й секторі Газа у неділю напередодні річниці нападів ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня, які спровокували нинішню війну між Ізраїлем і бойовими групами, підтримуваними Іраном. Минулого тижня Іран завдав ракетного удару по Ізраїлю у відповідь на нещодавні атаки Ізраїлю на «Хезболлу» в Лівані.

Однак у понеділок ANZ Research попередив, що попри зростання цін на нафтуминулого тижня, вплив конфлікту на постачання нафти буде відносно незначним. «Ми розглядаємо прямий напад на нафтові об’єкти Ірану як найменш ймовірну відповідь із варіантів Ізраїлю», – йдеться в повідомленні.

«Ми спостерігаємо зменшення впливу геополітичних подій на постачання нафти. Це призвело до того, що в останні роки до нафтових ринків застосовуються значно менші надбавки за геополітичний ризик, а 7 млн барелів на день резервних потужностей ОПЕК забезпечують додатковий буфер», – вважають в ANZ Research.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) та її союзники, включаючи Росію й Казахстан, угруповання, відоме як ОПЕК+, мають мільйони барелів вільних потужностей, оскільки в останні роки вони скорочують видобуток, щоб підтримати ціни на тлі слабкого глобального попиту.

Угруповання виробників має достатньо вільних нафтових потужностей, щоб компенсувати повну втрату постачань з Ірану, якщо Ізраїль виведе з ладу потужності цієї країни, але, на думку аналітиків, це буде важко, якщо Іран помститься, завдавши удару по установках своїх сусідів у Перській затоці.

На своєму останньому засіданні 2 жовтня ОПЕК+ залишила без змін свою політику видобутку нафти, включаючи план почати нарощувати видобуток з грудня.

У поєднанні з невизначеними темпами відновлення економіки в Китаї, який є найбільшим імпортером сирої нафти, підвищення виробництва може легко захистити ринок від збоїв у постачанні й продовжує обмежувати зростання цін на нафту, зазначила Сачдева з Phillip Nova.

Теги по теме
Экономика
Источник материала
loader