Чи дадуть на "Рамштайні" дозвіл бити по Росії
Чи дадуть на "Рамштайні" дозвіл бити по Росії

Чи дадуть на "Рамштайні" дозвіл бити по Росії

Політолог Олег Саакян розповів 24 Каналу, що зараз в України є шанс скористатися вікном можливостей. Мовиться про те, що Джозеф Байден перебуває на фініші своєї політичної кар'єри.

Україну можуть посилити зброєю

Раніше Байден сподівався, що залишиться в президентському кріслі на ще один термін, тому його команда не думала про створення "історичної спадщини". Зараз для цього залишилося не декілька років, а всього лиш декілька місяців.

Наступної каденції не буде, а Байден невдовзі зійде з політичної арени, тому йому потрібно якнайшвидше здобути "історичний спадок". Ключовими зараз є план перемоги України й можливість нашого вступу в НАТО,
– розповів політолог.

Наразі мовиться лише про запрошення до Альянсу, яке може стати серйозним аргументом на столі. З одного боку – це перемога для Байдена та України, а з іншого – демонстрація того, що російські ультиматуми не сприймають серйозно. Адже однією з причин війни країна-агресорка називала нібито загрозу від розширення НАТО.

Щодо "Рамштайну", то там багато очікувань пов'язаних зі зброєю, зокрема її кількістю та нарощенням можливостей. Тут від Байдена можна очікувати на переведення 8 мільярдів доларів, які мають виділити до кінця 2024 року, у конкретні види зброї, боєприпасів, літаків і техніки. Тож до кінця року й на весь період виборчої кампанії можна очікувати військового посилення України.

Коли нададуть дозвіл бити по Росії

На засіданні "Рамштайн" однозначно обговорюватимуть це питання. Навіть є потенційна можливість того, що США не будуть проти ухвалення такого рішення і дозволять іншим партнерам України надати дозвіл на використання їхньої зброї.

Це є великим каменем спотикання, адже, наприклад, ми не можемо використовувати французьке чи британське озброєння саме через потребу узгоджувати дії зі всією Західною коаліцією, зокрема країнами НАТО,
– підкреслив Олег Саакян.

Зрозуміло, що такий крок підвищує колективні ризики, тому буде безвідповідально, якщо одна з держав ухвалить це рішення самостійно. Тоді саме її звинувачуватимуть в усіх проблемах. Ба більше, деякі зразки озброєння виготовляють у співпраці, тому потрібен дозвіл від всіх країн.

"Я б не очікував на "Рамштайні" дозволу на удари американською зброєю. Скоріш за все це питання залишать на післявиборчий період, бо навряд чи в команді Байдена й Камали Гарріс захочуть давати опонентам такий майданчик для критики. Але вони можуть хоча б не забороняти зробити це іншим партнерам", – підсумував Олег Саакян.

Теги по теме
Оружие
Источник материала
loader
loader