Крайні політичні партії Німеччини єдині в питанні війни РФ в Україні - теледебати
Крайні політичні партії Німеччини єдині в питанні війни РФ в Україні - теледебати

Крайні політичні партії Німеччини єдині в питанні війни РФ в Україні - теледебати

Позиції протилежних партій на політичній сцені Німеччини – праворадикальної «Альтернативи для Німеччини» та лівого «Блоку Сари Вагенкнехт» у питанні російської війни проти України та деяких інших проблем є досить близькими.

Це показали перші в історії теледебати між лідерками цих політичних сил – Аліс Вайдел і Сари Вагенкнехт, які відбулися на телеканалі Welt ввечері 9 жовтня, передає кореспондент Укрінформу.

Обидві політикині визнавали, що війна Росії проти України є протизаконною і злочинною, але водночас наполягали на тому, що шукати причину нападу треба в історії й, зрештою, знаходити шляхи до припинення вогню.

«Але не треба забувати про причини... Росія завжди називала свою червону лінію – членство України в НАТО, військові бази», - сказала Вагенкнехт. Вона закинула колективному Заходу те, що він провокував Росію, а конкретно США - те, що вони останніми роками розпочали війни, які призвели до падіння режимів, лояльних Москві. Очільниця блоку свого імені назвала цілі українського президента нереальними та заявила, що «Україна не може перемогти в цій війні». Лівацька політсила закликає «шукати мирний шлях» і вважає гідним план «Китаю, Бразилії та Швейцарії».

Крайні політичні партії Німеччини єдині в питанні війни РФ в Україні - теледебати - Фото 1

«Завжди червоною лінією (для Кремля) було членство в НАТО, росіяни не хотіли мати американські війська на своєму кордоні… Це довга історія», - заявила своєю чергою Вайдель, але поспішила додати, що це не виправдовує атаку на сусіда. Вона також згадала США, які «давно постачали зброю» Україні, та резюмувала, що ця війна є по суті війною між Росією і США і саме ці держави мають сісти за стіл переговорів.

При цьому обидві учасниці дебатів не погодилися з фразою модератора про те, що їх партії є «друзями Путіна».

Певна близькість поглядів виявилася також у ставленні до ситуації на Близькому Сході та навіть до питання міграції, хоча тут партії стоять на різних позиціях. Найбільше суперечок викликали питання економічного блоку.

Як повідомлялося, під час обговорень в Бундестазі питань військової допомоги Україні саме ці 2 партії активно голосують проти.

«Альтернатива для Німеччини», яка виникла у 2013 році як антимігрантський рух, стає дедалі більш популярною, особливо в східних німецьких землях, а «Блок Сари Вагенкнехт», що відокремився від Лівої партії лише на початку цього року, також показує в тих же землях досить високі результати. Як повідомляв Укрінформ, про це засвідчили вибори, які пройшли останніми тижнями в ряді земель ФРН.

Источник материала
loader