Країни Східної Європи рекордно збільшили витрати на оборону - Bloomberg
Країни Східної Європи рекордно збільшили витрати на оборону - Bloomberg

Країни Східної Європи рекордно збільшили витрати на оборону - Bloomberg

Після вторгнення Росії в Україну 14 країн-членів НАТО збільшили витрати на оборону до рівня, небаченого з часів падіння комуністичного режиму - лише цього року вони становлять 70 мільярдів доларів.

Про це повідомляє Bloomberg, передає Укрінформ.

Значну частину техніку країни закуповують на заміну радянській, відправленій в Україну. Крім того, країни також намагаються швидко наростити військовий потенціал, яким більшість країн нехтували десятиліттями, пише видання.

«Після того, як ми майже нічого не робили в цій галузі протягом 20 років, це по суті стрибок від машин першого або другого покоління до машин четвертого або п'ятого покоління. Це як перехід від комп'ютера з 386 процесором до найсучасніших багатоядерних мережевих рішень», - сказав начальник штабу збройних сил Словаччини генерал Даніель Змеко.

Східний фланг НАТОвперше заговорив про збільшення військових витрат, коли Росія окупувала Крим в 2014 році. У 2021 році, за рік до вторгнення РФ в Україну, серед найбільших економік континенту лише Велика Британія досягла встановленого Альянсом цільового показника у 2% від ВВП.

За словами голови агентства оборонних закупівель Естонії Магнус-Вальдемара Саара, Естонія за останні 18 місяців витратила на оборону більше, ніж за попередні 30 років. Міністр оборони Естонії Ханно Певкур наголосив, що проблема полягає в хронічній нестачі коштів. Країна, яка має спільний кордон з Росією, виділяє 3,4% ВВП.

«Проблема в тому, що ми не були на рівні 2% упродовж останніх 30 років, ми були на рівні 1%, а деякі країни навіть нижче порогу в 1%» - сказав він.

За оцінками військового альянсу, на країни Східної Європи припадає п'ять з семи найбільших витрат на оборону в НАТО у відсотках від ВВП цього року.

Польща посідає перше місце, перевищивши 4,12 % ВВП. Менш ніж через місяць після вторгнення в Україну парламент схвалив законодавство, яке збільшило бюджет і створило спеціальний фонд для фінансування дорогих закупівель.

На другому місці іде Естонія – 3,43% , далі США – 3,38%, Латвія – 3,15%, Греція – 3,08%, Литва – 2,85%, Фінляндія – 2,41%, Данія – 2,37%, Велика Британія – 2,33% та Румунія – 2,25%.

Як повідомляв Укрінформ, Європейський суд аудиторів заявив, що запланований ЄС бюджет у розмірі 1,5 млрд євро на розвиток оборонної промисловості є недостатнім перед викликами, пов'язаними з російською загрозою і війною в Україні.

Фото: Liesa Johannssen/Bloomberg

Теги по теме
Европа
Источник материала
loader
loader