Українці у Молдові отримали власного представника омбудсмена України з прав людини
Українці у Молдові отримали власного представника омбудсмена України з прав людини

Українці у Молдові отримали власного представника омбудсмена України з прав людини

На форумі Ukrainian Day in Moldova 2024 у Кишиневі Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець оголосив про призначення голови Національного конгресу українців Молдови (НКУМ) Дмитра Лекарцева представником омбудсмена. 

Про це Укрінформу повідомили в НКУМ.

«Цей крок знаменує початок нового етапу в розвитку української громади в Молдові. Ми спільно працюємо над тим, щоб створити сильну, згуртовану спільноту, в якій кожен зможе реалізувати свої права та потенціал», – підкреслив Дмитро Лекарцев. 

Офіс омбудсмана України буде доступним для звернень громадян у приміщенні Українського дому в Кишиневі, відкритому НКУМ в серпні. Туди українці зможуть звертатися за підтримкою та отримувати оперативну допомогу. 

«Ця ініціатива не лише посилить захист прав українців, але й дозволить їм відчувати себе більш захищеними, маючи чітке у явлення про те, куди звертатися у разі порушення своїх прав на території Молдови. Призначення представника омбудсмана в Молдові є важливим кроком у забезпеченні можливості українцям отримувати правову підтримку та захист своїх інтересів, незалежно від того, де вони перебувають», – наголосили в НКУМ. 

Зауважується, що завдяки цьому кроку українська громада в Молдові отримає додаткові можливості для інтеграції та захисту, що сприятиме їхній активній участі в суспільному житті та збереженню власної культурної ідентичності в умовах закордонного проживання. 

Офіс омбудсмана України вже діє у Великій Британії, Словаччині, Польщі, Бельгії, Іспанії, Люксембурзі та Ліхтенштейні, надаючи можливості для захисту прав українців.

Створювати такі офіси планується і в інших країнах, де проживають значні громади українців, аби ще більше зміцнити зв’язок між українськими громадянами за кордоном та державними інституціями, що захищають їхні права.

На фото Дмитро Лекарцев. Джерело: НКУМ

Теги по теме
Молдова
Источник материала
loader