Експерти назвали головні фактори втрати кінцівок бійцями на фронті
Експерти назвали головні фактори втрати кінцівок бійцями на фронті

Експерти назвали головні фактори втрати кінцівок бійцями на фронті

Брак знань домедичної допомоги та медиків у підрозділах є головними факторами втрати кінцівок бійцями на фронті.

Про це розповіли представники Міжнародного благодійного фонду «Здоров’я українського народу» під час круглого столу в Укрінформі на тему: «Вантаж 300: справи поранених».

У фонді провели опитування понад 400 респондентів у рамках програми “Врятуй кінцівку” і з’ясували три фактори, які призводять до збільшення поранених і втрати ними кінцівок, розповів президент Міжнародного благодійного фонду "Здоров’я українського народу" Сергій Сошинський.

Першим і найбільшим фактором, який впливає на втрату кінцівок і взагалі на втрату здоров’я пораненим, є відсутність знань домедичної допомоги, це вказали 74% опитаних бійців.

Експерти назвали головні фактори втрати кінцівок бійцями на фронті - Фото 1

“На жаль, попри те, що ми перебуваємо в стані війни вже одинадцятий рік, люди без достатньої уваги ставляться до можливої втрати кінцівок на війні. І дуже мало людей цілеспрямовано вивчають те, що треба робити після поранення. Суспільство мусить якимось додатковим чином мотивувати всіх, хто захищає нашу країну, більш ретельно вивчати домедичну допомогу”, - наголосив Сошинський.

Другим фактором, який призводить до подальшої ампутації кінцівок після поранення, є відсутність медиків у підрозділах, це вказали 72% респондентів. Сошинський вважає, що насправді є можливість готувати більше бойових медиків для ЗСУ, ніж це робиться зараз.

“У командуванні Медичних сил ЗСУ влітку повідомили, що за шість місяців підготовлено 1,5 тисячі бойових медиків. Насправді потенціал підрозділів, які цим займаються, дозволяє готувати до 350 бойових медиків на місяць. Але, на жаль, через недостатню увагу до цього з боку командування Медичних сил та інших силових структур бойових медиків, наприклад, у ТЦК відбирають в останню чергу”, - зазначив Сошинський.

Третім фактором, який впливає на втрату кінцівок бійцями на фронті, є відсутність своєчасної евакуації, вказали 67% опитаних. Однак цей фактор в умовах інтенсивних бойових дій часто має об’єктивний характер, визнають самі військові.

За словами Сошинського, завдяки ініціативі “Врятуй кінцівку” від ампутацій або втрати функцій врятовано вже понад 1,5 тисячі кінцівок поранених українських воїнів.

“Ампутувати можна завжди, але треба зробити все, щоб врятувати кінцівку. Незважаючи на складність і вартість таких операцій, треба рятувати, якщо це, звичайно, доцільно за висновками лікарів”, - зауважив Сошинський.

У МБФ «Здоров’я українського народу» зазначають, що в Україні через війну ампутують десятки тисяч кінцівок. Відповідно зростає навантаження на суспільство, на економіку загалом та на донорів. Адже ампутація та екзопротезування в 5 разів дорожчі, ніж збереження кінцівки.

Програму “Врятуй кінцівку” започатковано у 2022 році задля боротьби з ампутаціями та втратою функцій кінцівок. Програма забезпечує безоплатно сотням поранених щомісячно: дофінансування операцій, медичний патронат, доступ до найкращих медичних спеціалістів, проведення консиліумів, постачання ортопедичних девайсів, психологічну підтримку тощо.

Як повідомляв Укрінформ, у Харкові відбувся форум «Перспективи розвитку системи забезпечення потреб людей з ампутаціями», в якому взяли участь фахівці з протезування, посадовці різних міністерств і установ, представники громадських організацій.

Теги по теме
война Медицина
Источник материала
loader
loader