OpenAI може стати найбільш оманливою і маніпулятивною компанією в історії
OpenAI може стати найбільш оманливою і маніпулятивною компанією в історії

OpenAI може стати найбільш оманливою і маніпулятивною компанією в історії

Відомий фахівець у сфері штучного інтелекту та когнітивіст Гарі Маркус зробив тривожний прогноз щодо майбутнього компанії OpenAI. За словами експерта, один із лідерів світової індустрії штучного інтелекту в найближчому майбутньому може різко повернути у бік масового стеження за користувачами, що наблизить людство до антиутопічного світу роману Джорджа Оруелла «1984».

Що ще відомо

Під час свого виступу на семінарі в Стенфордському центрі штучного інтелекту Гарі Маркус заявив, що OpenAI в найближчому майбутньому буде вважатися найбільш оруеллівською компанією всіх часів, оскільки зовнішні сили підштовхуватимуть її до того, щоб вона стала «наглядачною організацією».

За словами Гаррі Маркуса, як основна причина такого результату розглядається той факт, що компанії OpenAI у будь-якому випадку потрібно знайти спосіб заробляти великі гроші на своїх технологіях.

Експерт підкреслив, що ще в 2023 році компанія OpenAI усіляко просувала ідею універсального штучного інтелекту, здатного вирішувати різноманітні завдання. Найбільші технологічні компанії світу з ентузіазмом сприйняли подібні технології та почали їх тестувати.

Однак у нинішньому році настрої помітно змінилися, оскільки, відповідно до численних звітів, технології ШІ компанії OpenAI на даний момент є недостатньо надійними для реальної експлуатації через постійні «галюцинації» та збої в роботі.

Дослідник додав, що через подібні проблеми з роботою ШІ-інструментів OpenAI багато корпоративних клієнтів стали максимально обережно підходити до процесу впровадження штучного інтелекту у свою професійну діяльність. Більше того, багато аналітиків переконані, що, незважаючи на міжнародний галас та багатомільярдні інвестиції, досі незрозуміло, як сучасні моделі ШІ окупатимуть величезні кошти, які були в них вкладені, щоб вони почали приносити прибуток.

Гарі Маркус зазначив, що ідея застосування розумних технологій для масового стеження за користувачами не нова, оскільки багато технологічних корпорацій вже заробляють великі гроші, збираючи і продаючи дані користувача.

При цьому компанія OpenAI, як один з лідерів ШІ-індустрії, має доступ до грандіозних обсягів даних, зібраних з усього інтернету. Теоретично подібні можливості дозволять компанії створити безпрецедентно потужну систему стеження, яка багаторазово перевершує всі існуючі сьогодні аналоги.

Источник материала
loader
loader