Президент Тайваню заявив, що Китай не має права представляти його країну
Президент Тайваню заявив, що Китай не має права представляти його країну

Президент Тайваню заявив, що Китай не має права представляти його країну

Президент Тайваню Лай Чінте у промові з нагоди Національного свята – 113-ї річниці створення Республіки Китай, як офіційно називається Тайвань, заявив, що Китайська Народна Республіка не має права представляти Тайвань.

Про це йдеться у виступі, текст якого публікує тайванське інформагентство CNA, передає Укрінформ.

«Республіка Китай, яка вкоренилася на Тайвані, Пенху, Кіньмені та Мацу (великі острови, які контролює Тайвань – ред.), і Китайська Народна Республіка не підпорядковуються одна одній. Тож Китайська Народна Республіка не має права представляти Тайвань», - заявив Лай.

Він додав, що його місія як президента Тайваню полягає в захисті та розвитку країни і гарантуванні того, що суверенітет нації не повинен бути порушений або анексований.

Лай, як і його попередниця на посаді глави адміністрації острова Цай Інвень, ставить за мету добитися міжнародного визнання Тайваню як суверенної держави, що викликає гнів і різку критику в уряді Китаю. Пекін, попри те, що острів ніколи не входив до складу КНР, вважає Тайвань своєю територією і погрожує застосувати силу для його «возз’єднання» з материком.

У 1949 році уряд тодішньої Республіки Китай на чолі з лідером партії Ґоміндан Чан Кайши після поразки у громадянській війні з комуністами Мао Цзедуна втік на Тайвань, де проголосив продовження існування Республіки Китай, яка стала засновником ООН і одним із п’яти постійних членів Ради Безпеки ООН.

Проте в 1971 році Республіка Китай поступилася місцем в ООН Китайській Народній Республіці, й відтоді ООН та більшість країн світу дотримуються політики одного Китаю та офіційно визнають юрисдикцію КНР як над материком, так і над Тайванем.

Як повідомляв Укрінформ, президент Тайваню Лай Чінте заявив, що Китайська Народна Республіка не може бути батьківщиною для тайванців, оскільки КНР 1 жовтня відзначила своє 75-річчя, а Республіка Китай, як офіційно називається Тайвань, 10 жовтня відзначатиме 113-ту річницю свого створення.

Фото: EPA/ RITCHIE B. TONGO

Теги по теме
Китай
Источник материала
loader
loader