Мінфін прокоментував підвищення податків на час війни
Мінфін прокоментував підвищення податків на час війни

Мінфін прокоментував підвищення податків на час війни


У відомстві пояснили, де планують взяти кошти на додаткову потребу Сил оборони у 500 млрд грн.

10 жовтня Верховна Рада України підтримала законопроєкт “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану”, яким передбачають збільшити надходження до бюджетів цьогоріч на 21,2 млрд грн, а наступного року – на 141,1 млрд грн. Про це пресслужба Мінфіну у четвер, 10 жовтня.

Так, проєктом закону передбачено залучити кошти до державного бюджету коштом:

  • підвищення ставки військового збору для фізичних осіб з 1,5% до 5%, окрім грошового забезпечення військовослужбовців та працівників Збройних Сил, Служби безпеки, Служби зовнішньої розвідки, Головного управління розвідки Міністерства оборони, Національної гвардії, Державної прикордонної служби, Управління державної охорони, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, Державної спеціальної служби транспорту, для яких залишається ставка збору у розмірі 1,5%;
  • встановлення військового збору для ФОП 1,2 та 4 груп у розмірі 10% від мінімальної заробітної плати;
  • встановлення військового збору у розмірі 1% для платників єдиного податку 3 групи;
  • підвищення ставки податку на прибуток для фінансових компаній до 25% з 2025 року;
  • встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток та ПДФО для платників податку, які здійснюють діяльність з роздрібної торгівлі пальним (за кожну АЗС);
  • податок на прибуток від банків за 2024 рік у розмірі 50%;

Окрім цього, ухвалений документ передбачає зміну податкового періоду подання звітності з ПДФО з квартального на місячний.

Ресурс до зведеного бюджету від змін у 2024 році становить 21,6 млрд грн, а у 2025 році – 141,1 млрд грн.

Водночас, як зауважили у відомстві, додаткова потреба у фінансуванні Сил оборони становить майже 500 млрд. Додавши, що саме неподаткові ресурси є основним джерелом для покриття оборонних потреб.

Тоді як усі невійськові видатки, – соцвиплати, програми підтримки економіки, зарплати вчителів, – фінансуються виключно підтримкою міжнародних партнерів.

Раніше Головне юридичне управління Верховної Ради проаналізувало законопроєкт №11416-д про підвищення ставок військового збору та інших податків. У висновку наголосили, що деякі його положення не відповідають Конституції.

Очікується, що податкові зміни принесуть до бюджету додаткові 58 млрд гривень у 2024 році та 137 млрд гривень в наступному.



Теги по теме
Украина налоги Минфин
Источник материала
loader
loader