ЄС не готовий посилити біометричний контроль на кордонах із 10 листопада - єврокомісарка
ЄС не готовий посилити біометричний контроль на кордонах із 10 листопада - єврокомісарка

ЄС не готовий посилити біометричний контроль на кордонах із 10 листопада - єврокомісарка

Європейський Союз не зможе запровадити оновлену систему біометричного контролю для громадян третіх країн, що перетинають зовнішні кордони ЄС, з 10 листопада, як це планувалося раніше.

Про це у Люксембурзі під час пресконференції за підсумками засідання Ради міністрів ЄС із внутрішніх справ і юстиції заявила єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон, повідомляє Укрінформ.

«Ми також обговорили (введення - ред.) системи входу/виходу, для якої мали цільову дату на 10 листопада. Ми провели поглиблену дискусію з країнами-членами та залученими організаціями. Очевидно, що це не буде 10 листопада. Три держави щойно заявили, що вони не готові. Ми не маємо готовності системи eu-LISA (Агентство ЄС з операційного менеджменту великих IT-систем у сферах свобод, безпеки та юстиції – ред.). Ми також маємо певні занепокоєння щодо стійкості цієї системи», - зауважила єврокомісар.

Вона повідомила, що ініціювала надзвичайну зустріч керівної ради eu-LISA наступного тижня, для обговорення існуючих ускладнень.

Крім того, за словами Ілви Йоганссон, існує необхідність цільового уточнення регуляторних правил. Наприклад, чинне законодавство не передбачає контролю за розпізнаванням обличчя, який пропонується запровадити за новими правилами.

Єврокомісарка повідомила, що міністри внутрішніх справ ЄС обговорили можливість поступового та поетапного запровадження нової системи біометричного контролю паралельно з існуванням старої системи прикордонного контролю, та не вводити нову систему на всіх зовнішніх кордонах ЄС одночасно.

Відповідаючи на запитання журналістів, єврокомісарка уточнила, що країнами, які заявили про неготовність до запровадження нового біометричного контролю на кордонах, є Німеччина, Франція і Нідерланди.

«Тож 10 листопада більше не розглядається. Ми маємо розпочати якомога швидше, але на цей час немає жодного нового часового розкладу… З моєї точки зору, розпочати треба із паралельного функціонування старої і нової системи, щоб уникнути будь-яких ризиків, якщо щось не буде функціонувати так, як ми очікували. Три країни, які ще не готові – це Німеччина, Франція і Нідерланди», - сказала Йлва Йоганссон.

Міністр внутрішніх справ головуючої в ЄС Угорщини Шандор Пінтер, який також взяв участь у пресконференції, зауважив, що Шенгенська зона наразі перебуває під зростаючим міграційним тиском, тож посилення стійкості зовнішніх кордонів ЄС має бути одним із ключових пріоритетів.

«Ми отримали інформацію, що є три держави, які ще не здатні запровадити нову систему – це Мальта, Португалія і Болгарія. Ще три інші країни також оголосили, що вони, ймовірно, не будуть готові ввести в дію таку систему. Тож ми запросили пані єврокомісара організувати зустріч наступними тижнями. За пропозицією Головування, ця система (входу/виходу) має бути запроваджена як трейлер, щоб прискорити процес та якомога швидше виявити проблеми в IT-системах», - сказав угорський урядовець.

Як зазначається в роз’ясненні на сайті Європейської ради, нова система входу-виходу EES (Entry/Exit System) є автоматизованою системою для реєстрації людей, які не є громадянами ЄС та подорожують до ЄС для короткострокового перебування. За новою системою, під час першого перетинання кордону офіцери прикордонної охорони будуть сканувати відбитки пальців або фотографувати таких осіб, з подальшим зберіганням та використанням такої біометричної інформації у цифровому форматі.

EES є частиною ширших заходів ЄС з посилення контролю на зовнішніх кордонах та у боротьбі з організованою злочинністю шляхом запровадженням широкої електронної системи, яка буде введена в дію протягом наступних років. Водночас, як очікується, нова система авторизації подорожей ETIAS, яка поширюватиметься на громадян третіх країн, які не потребують віз для в’їзду в шенгенську зону, набуде чинності у першій половині 2025 року.

Теги по теме
Евросоюз
Источник материала
loader
loader