Нацбанк вніс пакет законопроектів про перейменування монет
Нацбанк вніс пакет законопроектів про перейменування монет

Нацбанк вніс пакет законопроектів про перейменування монет


НБУ просить Раду підтримати ініціативу про перейменування української розмінної монети з “копійки” на “шаг”,

НБУ подав пакет законопроектів про зміну назви розмінної монети з копійки на шаг, та просить винести їх на розгляд Верховної Ради. Про це голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данил Гетманцев.

Нардеп опублікував звернення голови Нацбанку Андрія Пишного на ім’я речника Ради Руслана Стефанчука.

НБУ просить підтримати ініціативу про перейменування української розмінної монети з “копійки” на “шаг”, аби розірвати останні зв’язки, які поєднують українську валюту з російською та остаточно завершити грошову реформу.

“Як це і планувалося зробити ще на початку 1990-х років, коли вже було створено ескізи розмінної монети шаг та викарбувані перші експериментальні зразки таких монет”, – йдеться у зверненні Пишного.

Зазначається, що разом із експертами в галузі історії, нумізматики, археології тощо в НБУ дійшли висновку, що назва “копійка” є символом російської окупації України принаймні протягом трьох століть. У зв’язку з цим до ВР подано пакет про внесення змін до деяких законів щодо зміни назви розмінної монети та до Податкового кодексу.

Нагадамо, Нацбанк пропонує змінити назву розмінних монет з “копійка” на “шаг”.  Як пояснили в НБУ, це потрібно для відновлення історичної справедливості, дерусифікації та відродження національних традицій.

У разі підтримки Радою законопроектів, замість копійок з’являться шаги. Вже викарбувані монети вилучатися не будуть, вони перебуватимуть в обігу паралельно з новими. Ухвалення законопроектів не передбачає додаткових витрат.



Теги по теме
Нацбанк
Источник материала
loader
loader