Одним із пріоритетів Польщі під час головування в ЄС буде євроінтеграція України - Дуда
Одним із пріоритетів Польщі під час головування в ЄС буде євроінтеграція України - Дуда

Одним із пріоритетів Польщі під час головування в ЄС буде євроінтеграція України - Дуда

Одним з пріоритетів Польського головування в ЄС у першому півріччі 2025 року буде євроінтеграція України і політика «відкритих дверей» для нових країн.

Про це під час публічної заяви разом з іншими президентами групи "Аррайолос", які зустрілися в п'ятницю у Кракові, заявив президент Польщі Анджей Дуда, передає кореспондент Укрінформу.

За словами Дуди, під час зустрічі з президентами цієї групи «неодноразово підіймалося питання спільної підтримки України».

«Неодноразово порушувалися питання, як діяти, щоб Україна не лише пережила жахливу агресію Росії, з якою вона зараз стикається, а і як діяти, щоб Україна якнайшвидше була прийнята до ЄС», - підкреслив він.

Президент РП зазначив, що під час зустрічі з президентами він представив пріоритети Польського головування в ЄС у першій половині наступного року.

Він наголосив, що, по-перше, йдеться про зміцнення трансатлантичних зв’язків між ЄС і США.

«Ми також говорили про питання євроінтеграції нових держав, тобто про «відкриті двері» в Європу, які, на нашу думку, необхідно зберегти. І ми зазначили, що країни, які, як ми припускаємо, будуть першими прийняті до ЄС, це Україна, а також Молдова, країни Західних Балкан», - зазначив Дуда.

Він висловив сподівання, що після наступних виборів Грузія також наблизиться до Євросоюзу.

«Ми також говорили про наступний пріоритет, яким є питання відновлення України після воєнних руйнувань, і, нарешті, останнє з цих найважливіших питань, а саме - енергетична безпека в Євросоюзі»,- наголосив Дуда.

Про необхідність підтримки України в протидії російському агресору, а також підтримки членства Києва в ЄС говорили й інші президенти. Зокрема, президент Естонії Алар Каріс підкреслив, що глави держав обговорили «необхідність продовження підтримки України, а також те, як найкраще сприяти процесу відновлення країни». Він додав, що російський агресор «зрештою повинен буде заплатити за збитки», завдані Україні. Він зазначив, що лідери країни, які зібралися у Кракові, наголошували на необхідності розширення ЄС і «ліквідації сірих зон». Тому необхідним є динамічний процес розширення Спільноти за рахунок України, Молдови і країн Західних Балкан.

Каріс повідомив, що наступна зустріч президентів у форматі "Аррайолос" відбудеться в 2025 році в Естонії.

Група "Аррайолос" створена в 2003 році з ініціативи Португалії. Назва групи походить від міста, де відбулася перша зустріч глав держав. У зустрічах групи, які раз на рік відбуваються в різних країнах, беруть участь перші особи з понад 10 держав-членів ЄС: Португалії, Польщі, Австрії, Угорщини, Німеччини, Болгарії, Естонії, Хорватії, Фінляндії, Італії, Латвії, Мальти, Словенії, Греції, Словаччини.

Фото: PAP/Leszek Szymański

Теги по теме
Украина Евросоюз Польща помощь
Источник материала
loader
loader