Темпи зростання цін у вересні були вищими за прогноз - Нацбанк
Темпи зростання цін у вересні були вищими за прогноз - Нацбанк

Темпи зростання цін у вересні були вищими за прогноз - Нацбанк

У вересні споживча інфляція пришвидшилася до 8,6% у річному вимірі, як порівняти з 7,5% у серпні.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Національний банк у коментарі щодо рівня інфляції у вересні 2024 року.

"Фактичні темпи зростання цін були вищими за прогноз, опублікований в Інфляційному звіті за липень 2024 року. Водночас фундаментальний інфляційний тиск також посилився сильніше, ніж прогнозувалося. Так, показник базової інфляції у вересні зріс до 7,3% з 6,5% у серпні», - йдеться у повідомленні.

У НБУ зазначили, що відхилення від прогнозу зумовлено насамперед стрімкішим прискоренням продовольчої інфляції через обмежену пропозицію певних видів продовольчої продукції.

Зростання цін на сирі продукти харчування стрімко прискорилося до 7,1% у річному вимірі, тоді як адміністративно регульовані ціни показали незначне прискорення до 14,0%, як порівняти з минулим роком.

Стрімке сповільнення зростання цін на пальне до 6,0% у річному вимірі в НБУ пояснюють низькими цінами на нафту та високими запасами. Проте перший етап підвищення акцизного податку на пальне з вересня позначився насамперед на подорожчанні автогазу, тоді як ціни на бензин та дизель зростали повільніше.

"Інфляційний тиск у найближчі місяці зберігатиметься - через збільшення бюджетних видатків, подальше загострення диспропорцій на ринку праці, а також очікуване збільшення дефіциту електроенергії під час опалювального сезону", - прогнозують у Нацбанку.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Держстату, у вересні споживчі ціни зросли на 1,5% до серпневого показника.

У Нацбанку очікують, що інфляція цього року лише помірно пришвидшиться - до 8,7% наприкінці року, але вже наступного - знизиться до 6,6%, а у 2026 році - повернеться до цілі у 5%.

Фото: НБУ

Теги по теме
Нацбанк
Источник материала
loader
loader