В Україні можна буде розраховуватися криптовалютою у 2025 році, — Гетманцев
В Україні можна буде розраховуватися криптовалютою у 2025 році, — Гетманцев

В Україні можна буде розраховуватися криптовалютою у 2025 році, — Гетманцев

Відповідний законопроєкт доопрацьовується.

Криптовалюту в Україні можуть легалізуваи у першому півріччі 2025 року. Про це розповів голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев у ютуб-проєкті «АСА Трьопс».

За його словами, наразі триває доопрацювання відповідного законопроєкту — цим займається Нацбанк у співпраці з МВФ.

«В нас буде конкретна офіційна позиція від експертів МВФ щодо цього законопроєкту. Я думаю, що орієнтовно, перший-другий квартал наступного року ми можемо вже легалізувати крипту й оподаткувати її відповідним чином», — сказав Данило Гетманцев.

Водночас нардеп заперечив появу будь-яких пільг на криптовалюту:

«Буде звичайне оподаткування за моделлю оподаткування операцій від цінних паперів – коли оподатковується інвестиційний прибуток», — сказав він.

Також Гетманцев додав, що на його думку, криптовалютою вже можна буде розраховуватися наступного року.

Нагадаємо, у 2021 році Верховна рада ухвалила законопроєкт №3637 «Про віртуальні активи», який мав набути чинності після змін у Податковому кодексі. Проте президент наклав вето на документ та вніс деякі правки. Уже під час війни депутати безрезультатно намагались змінити податкове законодавство – і за розробку законопроєкту взялись після того, як ЄС схвалив регламент регулювання віртуальних активів МіСА.

У червні 2023 року Національна комісія з цінних паперів і фондового ринку (НКЦПФР) презентувала представникам профільних державних органів та ринковій спільноті текст законопроєкту про оподаткування криптоактивів, який базувався на положеннях європейського закону. Одна з головних пропозицій у документі передбачала податок на прибуток від діяльності на крипторинку за ставкою 18% і військовим збором у розмірі 1,5%.

Разом із цим, у Міністерстві цифрової трансформації закликають створити спеціальний податковий режим для криптобізнесу. «Податки мають бути на рівні 5% для доходів фізосіб та 18% для компаній із додатковою можливістю користуватися перевагами податкового режиму «Дія.City», — писав раніше міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Фото: ілюстративне / vector.media

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Теги по теме
Законопроект
Источник материала
loader
loader