Між Канадою та Індією погіршилися відносини: країни висилають дипломатів
Між Канадою та Індією погіршилися відносини: країни висилають дипломатів

Між Канадою та Індією погіршилися відносини: країни висилають дипломатів

Причиною стала заява Трюдо про зв’язок індійських агентів із убивством на території Канади одного з лідерів руху за незалежність сикхів.

Між Канадою та Індією загострилася суперечка щодо минулорічного вбивства сикхського активіста Хардіпа Сінгха Ніджара. Країни висилають по шість дипломатів одна одної. Про це у понеділок, 14 жовтня, повідомило .

Зазначається, що Канада висилає шістьох індійських дипломатів. Серед них – верховний комісар.

Згодом МЗС Індії повідомило, що також висилає шість канадських дипломатів, та заявило, що Індія відкликає своїх дипломатів.

Відносини між Делі та Оттавою зазнали охолодження і досягли напруженості після заяви прем’єр-міністра Джастіна Трюдо, що дані про зв’язок індійських агентів із убивством Ніджару були надані розвідкою.

У заяві міністерства закордонних справ Індії йдеться, що звинувачення з боку Канади з’явилися внаслідок роботи сикхських агентів. МЗС Індії попередило Канаду про дії у відповідь з боку Делі.

Хардіпа Сінгха Ніджара вбили 18 червня 2023 року поблизу храму у Ванкувері. Ніджар був одним із канадських лідерів руху за незалежність сикхів, які проживають в Індії. Однак, індійський уряд вважав його терористом та звинувачував у тому, що той очолює сепаратистське угруповання.

Нагадаємо, суперечка між Канадою та Індією почалася минулого року, коли Канада публічно звинуватила індійський уряд у можливій причетності до вбивства. У травні цього року, стався черговий виток цього скандалу після затримання у Канаді трьох індійських громадян, ймовірно причетних до вбивста.



Источник материала
Упоминаемые персоны
loader