Ціни на помідори досягли 7-річного максимуму, огірки теж дорожчають
Ціни на помідори досягли 7-річного максимуму, огірки теж дорожчають

Ціни на помідори досягли 7-річного максимуму, огірки теж дорожчають

Українські тепличні комбінати підвищують ціни на помідори.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit

Цю ситуацію гравці ринку пов'язують із доволі суттєвим зниженням пропозиції тепличних овочів на ринку, попит на які залишається доволі стабільним. За словами самих виробників, вибірки томатів у тепличних комбінатах дещо скоротилися через прохолодну погоду і середньодобову температуру повітря, що поступово знижується.

Так, представники тепличних комбінатів минулого тижня отримали можливість підвищити відпускні ціни на наявні партії продукції до 55-65 грн/кг ($1,33-1,58/кг) залежно від якості та обсягу пропонованої партії, що в середньому на 10% дорожче, ніж тижнем раніше. 

«Нові усталені ціни в даному сегменті ринку залишаються найвищими, як мінімум за останні 7 років моніторингу», — зазначають аналітики.

У результаті томати закритого ґрунту в Україні вже коштують у середньому на 22% дорожче, ніж в аналогічний минулорічний період. Ба більше, багато виробників заявляють про свій намір зробити чергові спроби підвищити ціни в даному сегменті, оскільки навіть після подорожчання попит на помідори залишається досить високим.

Водночас ціни на тепличні огірки в Україні продовжують зростати. За словами учасників ринку, причин для ситуації, що склалася, було відразу кілька. По-перше, пропозиція огірків на ринку дещо скоротилася за рахунок нестабільних вибірок як у стаціонарних комбінатах, так і в плівкових теплицях. Водночас попит на огірки залишався на досить високому рівні.

Українські тепличні комбінати пропонують огірки до продажу по 50-65 грн/кг ($1,21-1,58/кг), що в середньому на 11% дорожче, ніж тижнем раніше.

Зазначається, що тепличні огірки в Україні зараз пропонуються до продажу за такими самими цінами, як і в сезонах 2023 і 2022 років. Водночас оператори ринку зазначають, що чергове підвищення цін на місцевий огірок може призвести до різкого збільшення постачань імпортної продукції. Надалі конкурувати з імпортними овочами українським комбінатам буде більш проблематично, оскільки практично всі вже змушені використовувати підігрів. За прогнозами, середньодобові температури повітря в Україні і далі знижуватимуться, що безпосередньо позначиться на собівартості виробництва тепличних овочів у країні.

Источник материала
loader