«Буде як супермаркет». Агенція Міноборони ініціює новий підхід до закупівлі дронів
«Буде як супермаркет». Агенція Міноборони ініціює новий підхід до закупівлі дронів

«Буде як супермаркет». Агенція Міноборони ініціює новий підхід до закупівлі дронів

Державний оператор тилу (ДОТ) пропонує змінити підхід до закупівлі дронів для військових і створити у DOT-Chain електронну систему з цінниками, на кшталт супермаркету. Про це розповів гендиректор Державного оператора тилу Арсен Жумаділов в інтерв'ю hromadske.

Як відомо, зараз в електронній системі DOT-Chain заведені лише харчі, але вже є запит і навіть політичне рішення про те, щоб завести в систему управління закупівлями та постачанням дронів, РЕБ і роботизованими комплексами.

«Ми пропонуємо дивитися на бригади як на власників своїх бюджетів. Щоб вони ними розпоряджалися з огляду на те, які дрони їм потрібні. Усі ці дрони увійдуть в електронну систему з певними цінниками, тобто це буде як супермаркет, а бригада – як покупці, які замовляють той чи інший виріб», – сказав він.

Крім того, це буде і зміною для виробників, чиє постачання буде залежати від попиту від бригад.

«Тобто ми створюємо стимул для виробників і постачальників, щоб вони конкурували не лише ціною, а й рівнем свого сервісу, техпідтримкою тощо. У разі якщо всі заявки від ЗСУ виконані й буде або надлишковий обсяг, або вони матимуть додаткові потужності на виробництво своїх виробів – ці додаткові обсяги можуть бути експортовані», – сказав Жумаділов.

Гендиректор вважає, що таке рішення дозволить забезпечити більш ефективне управління закупівлями й постачанням. Він додав, що виконувати ці закупівлі, можливо, буде Агенція оборонних закупівель, або ж окрема Агенція щодо дронів, якщо така буде створена.

Вперше за весь час роботи Держоператор тилу під керівництвом Арсена Жумаділова приховав всі дані про підрядників та ціну харчів.

Як відомо, з початком вторгнення уряд дозволив військовим не публікувати дані про свої закупівлі у «Прозорро» з метою безпеки та пришвидшення тендерних процедур. Це призвело до того, що Міноборони почало укладати контракти на постачання харчів по цінах у рази дорожче від роздрібних торгівельних мереж.

Источник материала
loader