17 жовтня — презентація віртуального музею Фортеці Тягинь — спільної культурної спадщини українського, литовського та кримськотатарського народів
17 жовтня — презентація віртуального музею Фортеці Тягинь — спільної культурної спадщини українського, литовського та кримськотатарського народів

17 жовтня — презентація віртуального музею Фортеці Тягинь — спільної культурної спадщини українського, литовського та кримськотатарського народів

Фортеця Тягинь – пам’ятка археології національного значення, розташована в Тягинській громаді, на правому березі Дніпра, у Херсонської області.

У четвер, 17 жовтня, о 17.00 у приміщенні Посольства Литовської Республіки в Україні відбудеться презентація віртуального музею Фортеці Тягинь – спільної культурної спадщини українського, литовського та кримськотатарського народів.

Адреса: Посольство Литовської Республіки в Україні, вул. Буслівська, 21, м. Київ.

Фортеця Тягинь – пам’ятка археології національного значення, розташована в Тягинській громаді, на правому березі Дніпра, у Херсонської області. Вона стала відомою в Україні та світі завдяки відкриттям і знахідкам Південної середньовічної експедиції Інституту археології НАН України (2016-2021 рр.) та долученості громадських організацій та волонтерів, які їхали на розкопки в Тягинь з різних куточків України і Литви.

Фортеця входила до фортифікацій, побудованих за часів Великого князівства Литовського, датується XIV-XV ст. і є культурною спадщиною українського, литовського та кримськотатарського народів.

У 2022 році селище Тягинка було окуповане російськими військами, пережило окупацію, було звільнене, проте громада щодня потерпає від обстрілів росіян з лівобережжя.

У 2024 році, попри життя в умовах повномасштабної війни та неможливість продовжувати археологічні розкопки в Тягині, науковці та громадські організації з Херсона оцифрували колекцію артефактів, яка була дивом врятована з пограбованого росіянами краєзнавчого музею в Херсоні, і створили віртуальний музей 3D-модель Фортеці Тягинь. Тож тепер ця спадщина стане доступною для України та світу.  

У заході візьмуть участь:

  • Посол Литовської Республіки в Україні пані І. Станітє-Толочкєнє;
  • Заст.Міністра культури та стратегічних комунікацій України Анастасія Бондар;
  • Представники програми «Долучайся!» (USAID), яка надала фінансову підтримку створенню віртуального музею.
  • Наталя Бімбірайте, голова правління «Культурного центру Україна-Литва», директорка ГО «ІРЦ «Правовий простір»;
  • Борис Черкас, д.і.н., військовий ЗСУ;
  • Для Макарова, голова Громади литовців України Даля Макарова;
  • Світлана Біляєва, д.і.н., начальниця Південної середньовічної експедиції ІА НАНУ;
  • представники Міністерства культури та стратегічних комунікацій; Інституту археології НАНУ;
  • Олена Сердюк, Віцепрезидент Українського національного комітету Міжнародної ради з питань пам'яток і визначних місць (ICOMOS);
  • Почесний консул Литви в Херсонській області В.Попов.

Для участі у заході просимо надати дані для акредитації: назва ЗМІ, ПІБ журналіста, контакті дані. Організатори просятьнадіслати до 12.00 15 жовтня 2024: e-mail: bimbirayte@gmail.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги по теме
Украина Литва крымские татары
Источник материала
loader
loader