Схід Opera до дня народження Шевченка готує оперу-кабаре «ТГШ. Подорож у часі»
Схід Opera до дня народження Шевченка готує оперу-кабаре «ТГШ. Подорож у часі»

Схід Opera до дня народження Шевченка готує оперу-кабаре «ТГШ. Подорож у часі»

Харківський національний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка/Схід Opera до дня народження Тараса Шевченка готує оперу-кабаре «ТГШ. Подорож у часі».

Про це на презентації в Укрінформі повідомив головний режисер театру і керівник проєкту Армен Калоян.

«Ми хочемо показати молодого Шевченка, такого богемця, який любив життя, любив модно вдягатися, був членом «Товариства мочиморд», який просто хапав це життя, і йому це подобалося. Ми хочемо показати, що Шевченко - це не ідол, не ікона, це перш за все людина», - сказав Калоян.

Опера «ТГШ. Подорож у часі» присвячена 210-й річниці від дня народження поета. В основу синопсиса опери-кабаре покладено незавершений твір письменника Ґео Шкурупія.

Авторка лібрето письменниця Олена Павлова відзначила важливість боротьби за культурні цінності та її символи.

«Нещодавно я впорядковувала збірку віршів, де було багато авторів Розстріляного відродження. Я зробила присвяту: «Розстріляному відродженню та відродженню, яке стріляє у відповідь». Я вважаю, що це формула нашого часу. Наші письменники, які також пішли на війну, - це відродження, яке стріляє у відповідь. І цей недописаний роман Шкурупія – там було 5 розділів, які виходили в журналі «Нова генерація», він називався «Повість про гірке кохання Тараса Шевченка», і хотілося додати нових барв. Ми надихалися цим текстом і використовували образи з нього. Наше завдання - те, що почалося в 1920-х роках і «вибухнуло», треба зараз дістати і дати розквітнути по-новому. Розквіт культури, який ми зараз спостерігаємо, – не можна дати йому згаснути», - наголосила Павлова.

Схід Opera до дня народження Шевченка готує оперу-кабаре «ТГШ. Подорож у часі» - Фото 1

Вона також відзначила символічну присутність Шевченка на Майдані та зараз, на війні.

«Він на плакатах, білбордах: «Шевченку – 200» – якраз готувалися до його великого ювілею, на Грушевського на трафаретах «Вогонь запеклих не пече» – таке враження, що він постійно був з нами і підтримував нас. І зараз та сама ситуація. Коли всі побачили, як українські військові зривають російську агітацію про «один народ» з білборда у звільненій Балаклії, а під ним – слова Тараса Шевченка «Борітеся – поборете», це дуже символічний знак. Зараз триває війна на усіх рівнях. Один із важливих рівнів – війна символів, і Тарас Шевченко у цій боротьбі дуже активну участь бере», – вважає Павлова.

Вона зауважила, що додала у лібрето розділ, де герої з’являються на Майдані. За її словами, «всі факти у лібрето не вигадані».

«Лібрето дуже іронічне, водночас ми не скочувалися до кітчу, фарсу», - сказала Павлова.

Автор музики до опери композитор Золтан Алмаші, її виконуватиме струнний оркестр з фортепіано.

Прем’єра опери-кабаре запланована на 9 березня 2025 року.

Проєкт реалізується за фінансової підтримки Українського культурного фонду.

Як повідомлялося, Харківський національний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка/Схід Опера за підтримки Українського культурного фонду створив віртуальний музей, де буде 6 тисяч експонатів.

Теги по теме
Харьков
Источник материала
loader