В Україні суттєво піднімуться мінімальні ціни на вино: у чому причина
В Україні суттєво піднімуться мінімальні ціни на вино: у чому причина

В Україні суттєво піднімуться мінімальні ціни на вино: у чому причина

Вино до кінця цього року здорожчає

Керівник Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду пояснив причину підвищення вартості. Йдеться про закон про підвищення податків № 11416-д "Проєкт Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану", який підтримав парламент.

Ініціатори розраховують, що це принесе до держбюджету близько двох мільярдів гривень. Загалом вартість виноробної продукції зросте на 50% як у гуртовій, так і в роздрібній торгівлі.

За словами нардепа, зростання вартості виноробної продукції продиктоване:

  • підвищенням цін на енергоносії;
  • зростанням заробітних плат;
  • загальною інфляцією.

У підсумку поточні ціни не здатні покривати витрати виробників, через це стало необхідним відповідне коригування. Окрім того, це має підтримати виноградарів і зупинити викорчовування виноградників, натомість стимулюючи нові інвестиції у сферу. Підтримка виноробної галузі стала пріоритетом держави. Через це депутати підтримали проєкт закону, що передбачає підвищення мінімальних цін на вино та виноробну продукцію.

Важливо У Верховній Раді розраховують, що це допоможе в боротьбі з тіньовим ринком спиртного і збільшить надходження до державного бюджету. Там пояснюють, що тільки за останні два роки нелегальний ринок алкоголю склав близько 40%, що призвело до втрати близько 15 мільярдів гривень.

Источник материала
loader