ЄС готовий до того, що з 2025 року Україна не транспортуватиме російський газ - єврокомісарка
ЄС готовий до того, що з 2025 року Україна не транспортуватиме російський газ - єврокомісарка

ЄС готовий до того, що з 2025 року Україна не транспортуватиме російський газ - єврокомісарка

Європейський Союз готовий, що з 1 січня 2025 року транзит російського газу через територію України повністю буде зупинено.

Про це заявила єврокомісарка з питань енергетики Кадрі Сімсон на пресконференції за підсумками зустрічі міністрів ЄС, передає Укрінформ з посиланням на ERR.

За її словами, європейські запаси газу сягають 95%, і це дасть змогу уникнути дефіциту та зберегти ціни стабільними.

«Виробництво енергії з відновлюваних джерел продовжує зростати, а постачання газу диверсифіковано… Наприкінці року ми побачимо закінчення дії угоди про транзит газу між Газпромом та Нафтогазом. Я підтвердила міністрам, що ми до цього готові… Комісія тісно співпрацює з найбільш постраждалими державами-членами, щоб підготуватися до сценарію нульового транзиту з 1 січня 2025 року», - зазначила єврокомісарка.

Вона наголосила, що Центральна та Південно-Східна Європа має диверсифіковані варіанти постачання, щоб повністю замістити 14 млрд куб. м російського газу, який все ще проходять через Україну. СПГ-термінали мають достатню потужність, є транспортна інфраструктура та існують різні маршрути постачання як для СПГ, так і для трубопровідного газу.

«Я вже говорила раніше і повторю ще раз: немає жодних виправдань, ЄС може обійтися без російського газу. Якщо держави-члени ЄС воліють продовжувати імпортувати російський газ, і роблять це навіть понад контрактні потужності, або якщо вони хочуть підписати нові угоди про нові обсяги, я хочу наголосити: у цьому немає потреби. Це політичний вибір, і він небезпечний», - наголосила Сімсон.

Вона також підкреслила, що в Євросоюзі мають пам’ятати, що "вартість відносин з Росією вимірюється не лише ціною на газ, а й втраченими в Україні життями".

Як повідомляв Укрінформ, Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна не буде продовжувати угоду про транзит газу з Росією.

Теги по теме
Россия Евросоюз газ Нафтогаз Газпром
Источник материала
loader
loader