Українська компанія побудує в Литві завод з виробництва вибухівки
Українська компанія побудує в Литві завод з виробництва вибухівки

Українська компанія побудує в Литві завод з виробництва вибухівки

Міністерство економіки та інновацій Литви підписало протокол про наміри про співпрацю з українською компанією щодо побудови заводу з виробництва вибухових речовин нового покоління RDX (гексогену).

Як передає Укрінформ, про це повідомило литовське відомство.

Будівельні роботи планується розпочати вже наступного року.

«Ми активно розвиваємо співпрацю в оборонній сфері з нашим партнером Україною. Новий завод вибухівки в Литві – це чіткий сигнал агресору, що ми не відступимо. Обороноздатність України та Європи зростає і зростатиме, як щодо зброї та боєприпасів, так і передових технологій захисту та безпеки», – зазначила міністерка економіки та інновацій Аушріне Армонайте.

За словами її заступниці Еріки Курочкіної, завод нового покоління, який будують українці в Литві, значно сприятиме розвитку оборонного сектору країни. Вона також нагадала, що Литва вже залучила німецького та американського гігантів оборонної промисловості Rheinmetall і Northrop Grumman, які налагодять тут виробництво боєприпасів.

«Новий завод з виробництва вибухівки є одним із кількох запланованих спільних оборонних проєктів – литовці та українці також обговорюють розвиток безпілотників та інших оборонних технологій», – сказала Курочкіна.

За словами Еліяса Чівіліса, генерального директора «Invest in Lithuania», зростаюча литовська оборонна промисловість, яка посилюється залученням інвестицій високого рівня, свідчить про те, що Литва стає важливим учасником європейської інфраструктури безпеки.

Пресслужба литовського міністерства зазначає, що світовий ринок вибухівки RDX стрімко зростає. Ця вибухова речовина має кращі властивості, ніж багато інших сучасних вибухових речовин. Матеріал RDX може використовуватися окремо або в поєднанні з іншими вибуховими матеріалами і призначений для виробництва різноманітних бомб, мін тощо. Вибухівка, виготовлена з цього матеріалу, широко використовується в арміях країн НАТО. Ринок гексогену в 2023 році склав приблизно 10 млрд доларів США. У зв’язку зі збільшенням попиту прогнозується його зростання і в 2028 році. Він має досягти 13 млрд доларів.

Як повідомлялося, цього року в Литві ініціювали зміни до законодавства, які дозволяють розпочати будівництво проєктів оборонної промисловості Литви в найкоротші терміни.

Источник материала
loader